Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eigenaar supermarkt opgepakt voor moord Enschedeër Jihad Jafo

Jihad Jafo Foto Politie Oost Nederland
Beeld: Politie Oost Nederland

De 46-jarige Hamid S. uit Den Ham is eerder vandaag aangehouden in verband met de moord op de Enschedeër Jihad Jafo (32). Dat meldt RTV Oost. De verdachte is eigenaar van een supermarkt in Hoogeveen. Het lichaam van Jafo werd afgelopen zomer gewikkeld in een kleed teruggevonden in het kanaal bij Bruchterveld.

De geboren Syriër Jafo verdween begin december 2021 van de aardbodem nadat hij in Enschede bij een onbekend persoon in de auto was gestapt. Die avond rond 21.30 uur pikten zendmasten in de buurt van Den Ham een laatste signaal op van Jafo's mobiele telefoon. Dat is circa 17 kilometer van de uiteindelijke vindplaats.

Codenaam 'Vlinder'

De politie formeerde een speciaal rechercheteam dat luistert naar de codenaam 'Vlinder'. Het duurde uiteindelijk tot het voorjaar voordat zijn lichaam werd teruggevonden. Het stoffelijk overschot was verpakt in aan elkaar geplakte vuilniszakken en een deken die gefabriceerd is in Duitsland. Het pakket was verzwaard met een 17 kilo zwaar statief van een brandslang.

Omdat Jafo niet alleen tijdens zijn verjaardag - kort na zijn verdwijning - maar ook tijdens de daaropvolgende feestdagen niets van zich had laten horen, werd meteen al ernstig rekening gehouden met een misdrijf. Ook al omdat Jafo in het verleden als drugskoerier actief was geweest. De politie veronderstelde eerder al dat het nieuwste misdrijf mogelijk verband houdt met Jafo's drugsverleden.

Waarschijnlijk tweede betrokkene

De eerder vanochtend aangehouden Syrische supermarkteigenaar uit Den Ham wordt verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van Jihad Jafo', zoals de politie het formuleert. Woordvoerster Chantal Westerhoff laat echter weten dat meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten. Vooral ook omdat het volgens de politie voor één persoon onmogelijk was het verzwaarde lichaam te dumpen. "Waarschijnlijk was daarbij een tweede persoon betrokken", aldus politiewoordvoerster Westerhoff.

'Goede vriend'

Afgelopen najaar werd de supermarkt van Hamid S. in Hoogeveen - een winkel in mediterrane levensmiddelen - doorzocht. Hamid S. vertelde destijds aan RTV Oost dat hij een goede vriend was van Jihad en dat hij "veel pijn" had van diens dood.
Behalve zijn winkel in Hoogeveen werd ook huiszoeking verricht in zijn woning in Den Ham. Hamid S. vertelde dat hij geen idee had waarom de politie hem in het vizier had. Hamid S. is net als Jihad Jafo van Syrische afkomst.

Vorige week nog doorzocht de politie een bedrijfspand aan de Josinkstraat in Enschede. Ook werd er forensisch onderzoek verricht. Volgens omstanders ging het om een zogenoemd luminolonderzoek, waarbij wordt gezocht naar bloedsporen. In het bedrijfspand werd in het verleden gehandeld in mediterrane levensmiddelen en verpakkingsmaterialen.

Gouden tip

De politie benadrukte echter meteen dat de eigenaar van dit pand niet wordt verdacht van strafbare feiten.
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff wil niet ingaan op de vraag of de doorzoeking van vorige week verband houdt met de aanhouding in het onderzoek naar de moord op Jihad Jafo.

De politie laat weten dat de gouden tip nog niet is binnengekomen en dat daarom de beloning van 20.000 euro intact blijft.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.