Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politie houdt acht Enschedeërs aan in groot onderzoek naar witwassen en drugshandel

20240116 aanhouding witwassen
Foto ter illustratie
Beeld: Unsplash/ Bermix Studio

Naar aanleiding van een groot witwasonderzoek heeft de politie dinsdag acht Enschedeërs aangehouden. Dat gebeurde op verschillende locaties in de stad. Bij het doorzoeken van de woningen zijn onder andere grote geldbedragen en vuurwapens gevonden.

Eén man van 39 jaar is aangehouden op verdenking van drugshandel en witwassen. De zeven andere verdachten zijn drie mannen van 29, 36 en 39 en vijf vrouwen van 23, 29, 31, 32 en 61. Zij worden verdacht van witwassen, één van hen is ook aangehouden voor verboden wapenbezit.

Geldbedragen en merkartikelen

Naast de grote contante geldbedragen zijn er in de woningen ook dure merkartikelen, auto’s en gegevensdragers in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat er op een later moment meer aanhoudingen volgen.

icon_main_info_white_glyph

Wat is witwassen?

Witwassen is een vorm van ondermijning: het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude.

Het geld wordt vervolgens vaak gebruikt om een dure levensstijl te bekostigen en uitgegeven aan bijvoorbeeld auto’s, huizen, dure kleding of accessoires. Met witgewassen geld kunnen criminelen ook invloed krijgen op personen, ondernemingen en legale sectoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.