Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opvang van vluchtelingen in Hengelo: 'De stad mag bést trots zijn op hoe we dat hier doen'

Foto rtvoost van der valk
Van der Valk Hotel Hengelo gaat tijdelijk asielzoekers huisvesten. Dit is de vestiging overeengekomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
Beeld: RTV Oost

In het discussieprogramma Kwartetten schuiven wekelijks inwoners van Hengelo aan om hun mening te geven over actuele onderwerpen en hete hangijzers. Deze week een discussie over onder meer de tijdelijke opvang van asielzoekers in Van der Valk Hotel Hengelo. Aan tafel afgelopen zondag PvdA-raadslid Vincent ten Voorde, voormalig raadslid Jan Vis en beeldend kunstenaar Herman Nagelmaker, die het met elkaar eens zijn als het gaat om de opvang van vluchtelingen in Hengelo: "We mogen best trots zijn hoe het hier wordt geregeld.”

Omgevingsvergunning

Vorige week werd bekend dat de landelijke hotelketen ook in Hengelo tijdelijk asielzoekers wil huisvesten. De leiding van deze vestiging heeft hierover een akkoord bereikt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In totaal zou het gaan om zo'n honderd personen. De gemeente Hengelo zei vorige week in reactie dat het nog wel groen licht moet geven in de vorm van een vergunning, maar heeft ook al laten weten medewerking te zullen verlenen. Als de omgevingsvergunning rond is, kunnen de eerste asielzoekers al over enkele weken hun intrek nemen. Ze worden ondergebracht in een afgeschermd deel van het hotel.

Opvang meer vluchtelingen

Hengelo draagt als gemeente al jaren zijn steentje bij als het gaat om de opvang van vluchtelingen en asielzoekers op verschillende locaties, waaronder het oude stadskantoor. De stad is vorig jaar zelfs meer mensen gaan opvangen om de druk in Ter Apel weg te nemen.

“Als gemeenteraad zijn we daarover keurig vooraf geïnformeerd. Vanuit geen enkele fractie is bezwaar gemaakt over het feit dat wij meer gaan opvangen dan dat we tot nu toe deden”, zei PvdA-raadslid Vincent ten Voorde zondag in het 1Twente-programma Kwartetten.

“Als iedere gemeente naar rato opvangt, hoeven mensen niet in een hotel opgevangen worden, maar zijn er genoeg alternatieven”

Gebrek aan solidariteit

Ten Voorde verwacht geen problemen bij de opvang bij Van der Valk Hotel Hengelo als het zover is. Hij wijst wel op de onderliggende oorzaak dat mensen in een hotel opgevangen moet worden: “Dit heeft te maken met een gebrek aan solidariteit bij veel gemeentes in Nederland, die weigeren om asielzoekers op te vangen. Als iedere gemeente naar rato opvangt, hoeven mensen niet in een hotel opgevangen worden, maar zijn er genoeg alternatieven.”

Viersterrenhotel

Het beeld dat er sprake zou zijn van opvang in een luxueus viersterrenhotel wil Ten Voorde graag wegnemen. “Ze zitten daar afgebakend in een eigen gedeelte van het hotel in een kamer met meerdere mensen, soms zelfs met onbekenden. Dat is bepaald geen pretje.”

Het raadslid is blij dat ketens als Van der Valk een deel van hun accommodatie ter beschikking stellen. “Anders stokt het in Ter Apel en dat willen we met z’n allen ook niet hebben.” De opvang van vluchtelingen in het hotel legt de hotelketen overigens geen windeieren. Die zou per kamer zo’n 250 euro per nacht opstrijken.

Spreidingswet

Ten Voorde stoort zich aan Nederlandse gemeentes die geen verantwoordelijkheid willen nemen als het gaat om de opvang van asielzoekers. “Dat is ook waarom wij zeggen dat de spreidingswet er doorheen moet komen. Uiteindelijk zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor het probleem, zodat niet alleen gemeentes als Hengelo steeds hun nek hoeven uitsteken.”

“Het gemak waarmee op landelijk niveau wordt gezegd, doe de grenzen dicht, dat vind ik onwenselijk”

Grenzen

Voormalig raadslid Jan Vis (CDA en Groep Muller) is van mening dat je voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld altijd de grenzen moet openstellen als land: “Het gemak waarmee op landelijk niveau wordt gezegd: 'doe de grenzen dicht', vind ik onwenselijk.” Beeldend kunstenaar en docent Herman Nagelmaker kan zich vinden in het standpunt van Vis, maar zegt dat je in de landen waar mensen vandaan vluchten ook iets moet organiseren.

Te Voorde kan zich daar wel in vinden. “Opvangen hier kun je doen, maar ook daar kom je aan grenzen. We zijn nu eenmaal een klein land en hebben ook niet onbeperkt mogelijkheden. Je moet dus ook kijken hoe je daar de welvaart kunt laten stijgen, zodat er geen reden meer is om te vluchten."

Dat een partij als de VVD landelijk zo'n 5,5 miljard euro aan ontwikkelingshulp wil schrappen, vindt het PvdA-raadslid dan ook de verkeerde beweging.

icon_main_info_white_glyph

Over Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13.00 tot 14.00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Trots zijn

Jan Vis denkt dat als het gaat over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers, Hengelo een voorbeeld kan zijn voor andere gemeentes. “Voor zover ik weet, zijn er hier helemaal geen protesten over geweest, ook niet in de raad. Hengelo mag best trots zijn hoe het hier wordt geregeld.”

Ten Voorde is het daarmee eens: “Als je kijkt hoeveel rumoer er in een stad als Enschede ontstaat als daar een asielzoekerscentrum moet worden ingericht, dan doen we het hier in Hengelo heel erg goed.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.