Verkeer
Stuur appje
Zoek

Carien Admiraal uit Enschede bewijst met bijzonder concert eer aan haar favoriete band REM

Losing My Religion, Everybody Hurts en Man On The Moon zijn nummers van REM, die bijna iedereen wel kent. Carien Admiraal uit Enschede echter kent álle songs die Michael Stipe en z'n medebandleden in dertig jaar tijd opnamen en zingt ze ook allemaal mee. Hoewel REM al sinds 2011 niet meer bestaat, klinkt hun muziek komende vrijdag live in Metropool Enschede. Dankzij Carien en haar Vlaamse vrienden van The 40 Watt Band.

Stones

Admiraal, geboren in Amsterdam in 1957, werd muzikaal opgevoed door haar oudere broers. "Die waren fan van de Stones enzo. Onze ouders hadden niks met die muziek, maar zij verrichtten baanbrekend werk bij mij, wat dat betreft", lacht ze. "In de jaren zeventig raakte ik in de ban van de punk en de new wave. Ik ging naar heel wat concerten in die tijd. De eerste plaat van REM die ik hoorde was Fables of the Reconstruction in 1985. Ik vond dat zo geweldig!"

Dat was nog ruim voordat het viertal uit Athens, Georgia begin jaren negentig hits scoorde met Losing My Religion en Everybody Hurts. "Ik ben de band altijd blijven volgen. Hun nummer 'Walk Unafraid' van de plaat UP uit 1998 is mijn lijflied geworden. Het hielp me door lastige periodes in m'n leven, zoals mijn scheiding."

“Het was een fikse klus, maar het is gelukt de Saxionzaal van Metropool Enschede vol te krijgen.”

Belgen

In 2022 ging ze in Amerika op zoek naar de roots van de band: "Het was een geweldige ervaring. Ook omdat ik alles heel goed had voorbereid. Bij die voorbereiding stuitte ik op een coverbandje genaamd 'The 40 Watt Band'. Ik dacht dat ze ook uit de VS kwamen, maar het bleken Belgen te zijn! Ik heb ze inmiddels een paar keer live gezien en zij zijn net zo bezeten van REM als ik. En daarbij heel goede muzikanten. Het vreemde is echter dat ze alleen maar in kleine zaaltjes spelen. Dat kon toch ook anders? Zo kwam ik op het idee om ze naar Twente te halen."

Oud-Hengelose

Admiraal, die veertig jaar in Hengelo woonde, benaderde daarvoor Guido de Jongh van Metropool in Hengelo. "Hij was direct enthousiast en zegde zijn medewerking toe." De Jongh overleed niet veel later volkomen onverwacht tijdens zijn vakantie, maar het concert gaat er niettemin komen. "Het was een fikse klus, maar het is gelukt de Saxionzaal van Metropool Enschede vol te krijgen. Ik heb daarvoor onder meer oud-collega's gevraagd te helpen flyeren tijdens de Vijvervrijdagen in Roombeek en ik heb al m'n kennissen en iedereen uit m'n vriendenkring benaderd. Zeker de helft van de mensen die vrijdag komen, ken ik persoonlijk, haha."

230831 barst admiraal morsink EIGEN FOTO
Lees ook
Carien Admiraal en Rinus Morsink vormen samen het kloppend hart van jubilerend BARST Hengelo

The 40 Watt Band

De mannen van The 40 Watt Band, genoemd naar een club in Athens waar REM in de beginjaren veel optrad, kent ze inmiddels goed en hetzelfde geldt voor Mike Loose ('gewoon op z'n Nederlands uitspreken'). Hij woont in het Vlaamse Lichtervelde en is al net zo bezeten van REM als Carien: "Hij heeft z'n woonkamer omgedoopt in Bar Electrolite (naar een nummer van REM, red.) en daar treedt The 40 Watt Band ook geregeld op. Afgelopen najaar ben ik erbij geweest en heb voorafgaand de tekt van Walk Unafraid op een muur mogen schrijven."

“Dat ze Walk Unafraid spelen, is een afspraak die ik met de heren heb. Altijd als ik erbij ben, spelen ze die song.”

Afspraak

Het nummer komt ook vrijdag voorbij, weet Admiraal: "Dat ze Walk Unafraid spelen, is een afspraak die ik met de heren heb. Altijd als ik erbij ben, spelen ze die song." En dat is ook meer dan terecht: dat het concert van aanstaande vrijdag is uitverkocht, is grotendeels te danken aan de inzet van de Enschedese. "Ze vinden het geweldig om in Nederland voor een volle zaal op te treden. Ze hopen dat dit optreden hen meer optredens gaat bezorgen in Nederland. Nou, ik help ze daar graag bij."

Speciaal onderwijs

Carien Admiraal is overigens in Hengelo vooral bekend als voorzitter en spin-in-het-web van jeugdtheatergroep Barst. Is dat niet een heel ander muzikaal genre? "Valt inderdaad niet te vergelijken. Bij Barst gaat het mij vooral om de kinderen en hoe artistiek leider Rinus Morsink hen helpt het beste uit zichzelf te halen. Ik heb veertig jaar in het speciaal onderwijs gewerkt en herken die drive heel erg bij mezelf." Haar organisatietalent heeft ze ook aangewend bij het regelen van het concert komende vrijdag: "Die zaal moest en zou gevuld worden. Nou, dat is gelukt!"

240108 Carien REM
Carien Admiraal met de mannen van The 40 Watt Band, poserend voor de muur waarop zij de tekst van Walk Unafraid heeft geschreven.
Beeld: Carien Admiraal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.