Verkeer
Stuur appje
Zoek

Johanna ter Steege valt in Sterren op het Doek voor werk van Hengelose kunstschilder Renske Schilt

Wie zaterdagavond het programma Sterren op het Doek bij Omroep Max heeft gezien, zag hoe de - in Twente geboren - actrice Johanna ter Steege met succes werd geportretteerd door Renske Schilt uit Hengelo.

In Sterren op het Doek schilderen drie Nederlandse kunstenaars een portret van een bekende Nederlander. Die moet na het onthullen van de werken het meest treffende doek uitkiezen. Ter Steege herkende zich het meest in het schilderij van de Hengelose schilderes en koos haar werk uit om bij haar thuis aan de muur te hangen. Schilt ziet het als een groot compliment en eer dat Johanna ter Steege voor haar schilderij koos. "Als je een portret schildert dan hoop je dat het zo mooi gevonden wordt dat iemand het ook mee naar huis neemt."

Ingetogen

Ter Steege omschreef het schilderij van de Hengelose in de uitzending zoals zij zelf graag gezien wordt. "Dit is zoals ik normaal gesproken ben, maar wat niet zo heel vaak voorkomt." De actrice had het liefst de werken van alle drie de kunstenaars meegenomen, maar mocht er maar eentje uitkiezen. Schilt zegt dat ze Ter Steege heeft vastgelegd op een moment waarop ze heel rustig zat en heel ingetogen keek. "We mochten op dat moment foto's maken en ze ging precies zo zitten en ik dacht; zo wil ik je schilderen."

“Het is nét als bij topsport gewoon keihard werken.”

Pokerface

Sterren op het Doek is lang van tevoren opgenomen, dus de Hengelose kunstschilder wist de uitkomst van de show al. Dat ze had gewonnen, moest ze dus nog even geheim houden. Zaterdag bekeek ze de uitzending in de Hengelose Kunstwerkplaats De Mollerwerf samen met een groep bevriende kunstenaars. Ook tijdens de uitzending liet ze nog niets merken. "Iemand zei na de uitzending tegen me dat ik goed m'n pokerface kan opzetten."

Herkenning

Johanna ter Steege mag dan naam hebben gemaakt als actrice en theatermaakster, ze werd bij een eerste kennismaking niet meteen herkend door de drie kunstenaars. "Ja, ik kende haar gezicht wel, maar wist niet zo snel wie het was. Gezichten kan ik goed onthouden, maar niet zo zeer hoe iemand heet. Ik weet niet meer of ze dit ook hebben uitgezonden, maar toen ze de film Spoorloos noemden, begon er wel wat te dagen bij mij. Zo van; oh ja, natuurlijk!"

Schilt zegt tot haar schaamte wel te moeten bekennen dat ze totaal niet op de hoogte is van wat er zich afspeelt in theater- en filmwereld. "Ik heb me tijden lang alleen maar beziggehouden met beeldende kunst."

“Als je naar filmpjes van schilders kijkt, dan lijkt het net alsof het allemaal zo makkelijk gaat, maar er gaat vaak uren werk inzitten.”

2017

Opvallend is dat Schilt nog maar sinds 2017 actief aan het tekenen en schilderen is geslagen en zich sinds die tijd razendsnel heeft ontwikkeld. Jaren geleden tijdens een opleiding Creatieve Therapie was ze al creatief bezig met onder meer boetseren en beeldhouwen. Daarna heeft ze het laten rusten. Ze werkte een tijd in het onderwijs en in de bibliotheek om vervolgens te gaan schilderen en tekenen. Schildertechnieken onder de knie krijgen is volgens de Hengelose keihard werken. Dat heeft ze sindsdien ook gedaan. "Er zal vast wel talent bij zitten, maar het is nét als bij topsport gewoon keihard werken."

Johanna ter steege portret renske schilt sterren op het doek
Het portret dat Renske Schilt maakte van actrice Johanna ter Steege
Beeld: Renske Schilt

Uren werk

Schilt verwijst naar haar Instagram-pagina. Daarop zijn haar eerste schilderijen en probeersels met olieverf nog te zien. Dat het niet meteen een succes was, geeft ze volmondig toe. De weg van dingen zien en dat het ook lukt, is lang en moeilijk. "Ik had soms vuilniszakken vol met doeken met olieverf. Als je naar filmpjes van schilders kijkt, dan lijkt het net alsof het allemaal zo makkelijk gaat, maar er gaat vaak uren werk inzitten."

Nominatie

Bijzonder is dat Schilt in 2021 en 2023 ook is genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. Deze onderscheiding wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Een onafhankelijke, deskundige jury selecteert uit digitaal ingezonden werk ca. 120 portretten en kiest ter plekke daaruit vijftig werken, daaruit wordt een winnaar gekozen. "Om op die shortlist te staan, is al een enorme eer."

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie over het werk van Renske Schilt op haar website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.