Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voedselbank in Enschede krijgt steuntje in de rug van MAX: 30.000 euro voor stijgende kosten

20230118 Voedselbank Enschede donatie MAX Maakt Mogelijk
Voorzitter Ruud Gardenbroek van Voedselbank Enschede-Haaksbergen nam deze week de cheque van projectcoördinatoren Truus Köster en Marleen Sierhuis (rechts) van MAX Maakt Mogelijk in ontvangst.
Beeld: Stichting MAX Maakt Mogelijk

De medewerkers van Voedselbank Enschede-Haaksbergen zijn deze week verrast met een behoorlijke financiële bijdrage. Goededoelenstichting MAX Maakt Mogelijk doneert maar liefst 30.000 euro van de opbrengst van haar jaarlijkse winteractie aan de organisatie die voedselpakketten voor honderden huishoudens verzorgt. "Daar moest ik wel even van slikken", aldus voorzitter Ruud Gardenbroek.

Stichting MAX Maakt Mogelijk is verbonden aan Omroep MAX en initieert al meer dan tien jaar een winteractie. Met de opbrengst wordt voor ouderen in Oost-Europa kolen en hout voor de kacheltjes aangeschaft omdat zij zelf geen geld hebben om deze brandstof te kunnen kopen. Voor het eerst sinds de oprichting van de stichting zijn dit jaar ook Nederlandse goede doelen uitgekozen.

Terugloop donaties

Een van die lokale initiatieven is de Voedselbank Enschede-Haaksbergen geworden. De voedselbank merkt dat er steeds meer mensen steun nodig hebben, maar tegelijkertijd ook dat er door een ander inkoopbeleid bij de supermarkten een terugloop in de donaties is van producten die de houdbaarheidsdatum naderen. "Het aantal cliënten neemt toe, de aanvoer van met name groente, fruit en zuivel neemt af. Tegen ons principe in kopen we dus af en toe", aldus voorzitter Gardenbroek.

Kartrekkers van Eanske still
Lees ook
Langs de Enschedese deuren met de Kartrekkers van Eanske: ‘Goed initiatief, maar jammer dat het nodig is’

Het grote pand van de voedselbank wordt niet verwarmd om dat de kosten hiervoor te hoog zouden oplopen. Toch zijn de maandelijkse vaste lasten (huur, energiekosten voor koelvoorzieningen, brandstofkosten) hoog. De donatie van 30.000 euro is volgens Gardenbroek dus geen overbodige luxe. "Dit (zelf producten inkopen, red.) zal vaker voorkomen. En dan is dit geld snel op." Op dit moment zijn 483 huishoudens bij Voedselbank Enschede-Haaksbergen.

icon_main_info_white_glyph

Hoe is het bij jou?

Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?

1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.

Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.