Verkeer
Stuur appje
Zoek

In het huwelijksbootje stappen fors duurder in Almelo volgend jaar: ‘Romantiek is er wel af’

Trouwzaal nov23
Beeld: Gemeente Almelo

Trouwen wordt volgend jaar een stuk duurder in Almelo. Zeker in het weekend. Het jawoord op zondag zeggen in het stadhuis is maar liefst 335 euro duurder in 2024. Trouwen is verder een meer zakelijke bedoeling geworden, zeggen Almelose trouwambtenaren.

Steeds meer mensen trouwen zonder ceremonie: “De romantiek is er wel een beetje af. Dat vind ik wel jammer, ik ben een overdreven romanticus”, zegt trouwambtenaar Bianca Bosch. Of de mensen minder snel gaan trouwen door de prijsverhoging, kan ze nog niet zeggen.

Prijsverhoging

Waarom het nou zoveel duurder wordt? Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dat door een verhoging van loonkosten van de zogeheten Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS). De trouwambtenaren krijgen een vergoeding per huwelijk dat ze voltrekken. Vanaf 1 januari krijgen trouwambtenaren een opslag in het weekend en in de avonden. Dat was voorheen niet zo. “Er gaat maar een klein deel naar ons. Je kunt er niet van leven. Ze zijn het nu aan het opkrikken. Je bent er uren mee bezig. Het is nu wel opgetrokken, maar je kunt er niet van leven”, zegt trouwambtenaar Lies Tennekes.

  • Babs Bianca
    Trouwambtenaren Bianca Bosch en Lies Tennekes
    Beeld: Gemeente Almelo
  • BABS 8liestennekes
    Trouwambtenaren Bianca Bosch en Lies Tennekes
    Beeld: Gemeente Almelo

Kost het nou?

Trouwen kan waar en wanneer je maar wilt. Het verschil zit ‘m dus in de prijs. Het goedkoopst is een snel en zakelijk gebeuren: trouwen zonder ceremonie is 127 euro als deze digitaal is aangevraagd. Dat kan alleen maandag tot en met vrijdag. Trouwen op een andere locatie dan het stadhuis is goedkoper. Afhankelijk van de dag en het tijdstip, wordt er wat van de prijs in mindering gebracht.

Gratis trouwen

Het blijft op één dag in de week gratis. Dat is op iedere maandag om 9.00 uur of om 9.15 uur. Gratis trouwen kan nog steeds op maandag. De wachttijd daarvoor is echter lang: zes maanden. De eerste mogelijkheid is om 6 mei 2024. “Gratis trouwen gebeurt steeds meer. Maar door de wachttijden kiezen ze dan toch voor een betaald huwelijk”, zegt trouwambtenaar Bosch. In Enschede is de wachttijd zelfs negen maanden. De gemeente Almelo is op zoek naar drie nieuwe trouwambtenaren. Dat zal wellicht helpen bij de wachttijden.

Zakelijke bedoeling

Dat trouwen veel meer een zakelijke bedoeling is geworden, is trouwambtenaar Lies Tennekes het mee eens. Zij is al 13 jaar trouwambtenaar. “Bijna niemand heeft een echte trouwjurk aan. Vroeger was het bijna altijd. Nu komt het nog wel voor. Het is leuk als ik weer een bruid in bruidsjurk zie.”

icon_main_info_white_glyph

Prijzen 2024

Maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur: 451 euro (was 409,75 euro)
Maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 22.00 uur: 693 euro (was 617 euro)
Zonder ceremonie maandag tot en met vrijdag: 161 euro (was 144,95)
Zaterdag: 882 euro (was 617,70)
Zondag: 957 euro (was 617,70)
Maandag 9.00 uur of 9.15 uur: gratis

Het papierwerk digitaal aanvragen is 34 euro goedkoper dan via de balie. Actuele prijzen staan op de site van de gemeente Almelo. De prijzen voor geregistreerd partnerschap zijn hetzelfde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.