Verkeer
Stuur appje
Zoek

Derde editie Wijkjury van Wilminktheater Enschede van start: ‘Ik ben al twintig jaar niet in het theater geweest’

Een groep Enschedeërs, uit alle lagen van de samenleving en verschillende wijken, kennis laten maken met het theater. Dat is de gedachte achter de zogeheten Wijkjury in Enschede. Vorige week is de derde editie van het fenomeen. Deelnemers gingen naar de voorstelling Vecht, deze dinsdag volgde de eerste nabespreking.

Tijdens de zogeheten dramaturgische bijeenkomst kregen de acht leden, twee waren afwezig, uitleg om theater beter te begrijpen. "Ik kijk nu wel anders naar voorstellingen", zegt lid van de Wijkjury Steven Koster. Naast deze uitleg bespraken ze ook de voorstelling Vecht, dat de eerste voorstelling was die deze editie van de Wijkjury te zien kreeg.

Nooit eerder geweest

Voor de leden van de Wijkjury was de voorstelling Vecht één van de eerste of dé eerste voorstelling die zij ooit gezien hebben. "Voor mij was dit de eerste voorstelling ooit in het theater", zegt Wijkjurylid Marije de Haan. "Ik ben vroeger wel eens naar de schoolvoorstelling van mijn dochter geweest, maar dit heb ik nog nooit gedaan." Ook Koster gaf aan lang geleden voor het laatst naar het theater te zijn geweest. "Ik ben al twintig jaar niet in het theater geweest."

“Ik ben vroeger wel eens naar de schoolvoorstelling van mijn dochter geweest, maar dit heb ik nog nooit gedaan.”

Andere blik

Naast het bezoeken van tien voorstellingen geven de tien Wijkjuryleden ook cijfers aan de voorstellingen. "We leren de deelnemers ook het kijken naar een voorstelling op een andere manier. Op deze manier kun je een voorstelling niks vinden, maar toch een eerlijk oordeel geven", zegt projectleider Aileen Dietrich van het Wilminktheater.

Derde editie

Voor het Wilminktheater is dit de derde groep aan mensen die ze wegwijs maken in het theater. "In Amsterdam bestaat dit concept al zo’n twaalf jaar", zegt Dietrich. Na het traject dat ongeveer een jaar duurt krijgen de deelnemers een jaar lang gratis voorrang om tickets te bestellen. Ook kunnen zij hierna een theaterpas nemen om na het Wijkjury-avontuur voorstellingen te blijven bekijken. Hier moeten ze dan wel voor betalen. "Ik heb nu een theaterpas. na mijn deelname aan de wijkjury was het mij het geld waard om vaker te gaan", zegt oud-lid van de Wijkjury Jutta Looman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.