Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose Gravenruiters krijgt toch nieuwe manege voor mensen met beperking ondanks mislukte deal gemeente

20231120 Gravenruiters Hans Derks tent
De Gravenruiters kunnen bijna echt aan de nieuwbouw beginnen volgens bestuurder Hans Derks
Beeld: De Gravenruiters / 1Twente

Het lijkt erop dat De Gravenruiters toch een manege gaat bouwen. Een tijd lang lag de bouw stil door een financiële tegenvaller van 270.000 euro. En dat heeft alles te maken met een deal met de gemeente. Nu hebben ze alsnog het geld bij elkaar gesprokkeld: “We hebben veel moeite gedaan om het geld binnen te halen”, zegt bestuurder Hans Derks.

‘Van ruilen komt huilen’ stond er op de borden van vrijwilligers, deelnemers en vaders en moeders die voor het stadhuis van Almelo demonstreerden afgelopen juli. Paard en wagen kwamen eraan te pas. Omdat de gemeente een stuk grond wilde ruilen met de manege, duurde het proces langer en stegen de bouwkosten. Ook stuurde de gemeente een btw-rekening van 86.000 euro, terwijl de ruil geen geld zou kosten. De demonstranten wilden dat de gemeente voor haar fout betaalt: 140.000 euro wel te verstaan.

Geen 140.000 euro

Het werd geen 140.000 euro. Tijdens de demonstratie zei wethouder Jan Martin van Rees dat de gemeente een bijdrage toekent van 50.000 euro. Bovendien zou de gemeente helpen met het aanboren van nieuwe fondsen. Volgens Van Rees is de financiële bijdrage nu niet meer nodig. “Er komen mooie toezeggingen aan. We hebben goede moed en ik hoop dat het serieus positief gaat uitpakken.” Die halve ton is wel beschikbaar wanneer subsidies worden afgewezen. Dat liet de wethouder weten tijdens het afgelopen begrotingsdebat.

'Voor kerst een besluit'

De ondersteuning van de subsidieadviseur heeft de Gravenruiters gekregen. Maar het lijkt erop dat de manege sowieso op die halve ton rekent: “Zodra we gaan bouwen, krijgen we 50.000 euro, dat hebben we zo besproken met de wethouder”, zegt Derks. Volgens hem duurt het niet lang meer voordat de bouw gaat beginnen: “Ondernemers helpen ons ook. We wachten nog op twee fondsen.” De voorbereidende werkzaamheden zijn al afgerond. Of de bouwkosten wéér gestegen zijn? “We wachten op nieuwe offertes, maar die lijken mee te vallen. Sommige bouwkosten lijken zelfs te dalen.” Hoe je het ook wendt of keert, voor de kerst is er een besluit zegt Derks.

icon_main_info_white_glyph

De Gravenruiters

Het is niet zomaar een manege, maar één speciaal voor mensen met allerlei soorten lichamelijke of geestelijke beperkingen. “Mensen met een lichte beperking krijgen paardrijles, maar ook mensen met een zwaardere beperking krijgen les. Of ze recreëren. Ook komen er mensen die helemaal nooit meer uit hun bed of rolstoel komen. Die worden in een ‘huifbedkar’ gelegd. Dan liggen ze boven twee paarden die bewegen", vertelt Derks. Zo komen de mensen toch in beweging én het werkt ontspannend.

'Het is behelpen'

Sinds 2012 is de manege al bezig om de situatie te verbeteren. De tent die dienstdeed als binnenbak, staat er al niet meer. De Gravenruiters gebruiken een andere locatie totdat de nieuwbouw eindelijk klaar is. Ideaal is het niet: “Het is wel behelpen”, aldus Derks.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.