Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gravenruiters ten einde raad naar stadhuis Almelo: geen geld voor nieuwe manege is einde oefening

De Gravenruiters zijn diep teleurgesteld in de gemeente Almelo. De manege voor mensen met een beperking heeft geld nodig voor nieuwbouw. Daarom gingen ze te paard naar het stadhuis om te demonstreren. “Kom op gemeente, wij moeten bouwen”, zegt Marleen de Leeuw, bestuurder van de Gravenruiters. Zonder de nieuwbouw moet de manege stoppen.

‘Van ruilen komt huilen’ staat er op borden van de demonstranten. Vrijwilligers, deelnemers en vaders en moeders staan voor het stadhuis van Almelo om te vechten voor hun manege. Omdat de gemeente een stuk grond wilde ruilen met de manege, duurde het proces langer en stegen de bouwkosten. Ook ontvingen ze een BTW-rekening van de gemeente terwijl de ruil geen geld zou kosten.

Oud en kapot

De manege is nu onbruikbaar. “Het is allemaal oud en kapot, we hebben nieuwbouw nodig”, aldus De Leeuw. Ze bivakkeren nu tijdelijk elders, zodat de paardrijlessen voor de deelnemers door kunnen gaan. Nadat eindelijk het bestemmingsplan goedgekeurd werd door de gemeente, mochten De Gravenruiters beginnen aan de hoognodige nieuwbouw van de manege.

Hoge rekening

De gemeente stelde begin dit jaar voor om een grondruil te doen. De gemeente kon zo een stuk grond bemachtigen aan de Plesmanweg om daar de infrastructuur aan te passen. Dit zou kosteloos zijn. Toch ontvingen de Gravenruiters een rekening voor de BTW van 86.000 euro. Ook de afhandeling duurde lang vanuit de gemeente. “We hadden het geld, toen duurde het nog veel langer. Nu hebben we het geld niet meer. Er zou met gesloten beurs geruild worden, dat was de afspraak.”

Bouw op pauze

De bouw was al begonnen, maar kan nu niet meer doorgaan door de financiële problemen. De gemeente zou met een oplossing komen om de financiële problemen te verhelpen. De Gravenruiters vragen de gemeente om 140.000 euro. Het voorstel vanuit het college van B en W is een eenmalige subsidie van 50.000 euro. Het overige deel zou de manege met leningen of vanuit andere fondsen moeten dekken. “Dat vinden we geen goed aanbod. Omdat de gemeente zo traag is geweest in haar handelen, hebben wij nu de schade”, zegt De Leeuw.

Trieste Tent
Lees ook
Almelose manege voor mensen met een beperking dreigt te sluiten, springt de gemeente toch in de bres?

Wethouder ziet het anders

Bij de demonstratie stond wethouder Jan Martin van Rees de Gravenruiters te woord. Hij geeft echter aan dat het aanbod toereikend genoeg is: “Het is een sympathieke vereniging dus ik snap dat ze demonstreren. Ze willen 140.000, maar wij hebben berekend dat het met 50.000 ook kan. Dat is de conclusie van het college. Misschien komt het nog in de gemeenteraad en beslissen zij wat anders. ”

'Diep triest'

Deelnemers van de manege zijn diep teleurgesteld. “Van ruilen komt huilen bij de gemeente Almelo”, zegt Larís Eppink-Uit de Weerd. Zij heeft autisme en rijdt aangepast paard bij De Gravenruiters. “Ik vind het diep triest. Ze beloven dat de grondruil gratis zou zijn en dan dit. Ik heb het gevoel dat ze ons laten vallen. Hebben ze wel door wat het betekent om een beperking te hebben en nergens anders heen te kunnen?”

'Doodzonde als dit kapotgaat'

De demonstratie heeft wat gedaan bij de lokale politiek. SP Almelo diende een motie in om geld te reserveren voor wanneer De Gravenruiters geen financiële mogelijkheden meer hebben. De motie is echter verworpen. Als het geld niet komt, dan kan de bouw niet doorgaan en dan is het einde verhaal. “Het zou doodzonde zijn als dit kapotgaat”, zegt De Leeuw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.