Verkeer
Stuur appje
Zoek

Toptrompettisten Jeroen Schippers en Jordi Lensink soleren in Dr Jekyll & mr. Hyde op muziekconcours in Enschede

Twee toptrompettisten: Jeroen Schippers en Jordi Lensink uit de stal van het Nederlandse toporkest Wilhelmina Glanerbrug spelen een belangrijke rol op het concertconcours dat zaterdag de hele dag wordt gehouden in het Muziekcentrum in Enschede. Wilhelmina sluit de dag af met dr. Jekyll & mr. Hyde. Een speciaal voor dit bijzondere muziekconcours geschreven werk van de Enschedese componist Alex Poelman. De hoofdrollen zijn voor Jordi en Jeroen.

“Spannend”, zegt Jeroen Schippers in 1Twente Vandaag. “Maar ik heb me al jaren geleden voorgenomen om ervan te genieten. Ik weet zeker dat het heel mooi wordt.” Zijn collega-trompettist Jordi Lensink vult aan: “Ik wil gewoon lekker en zo mooi mogelijk spelen.” Hij zegt op zo’n muziekwedstrijd helemaal niet met de punten van de jury bezig te zijn. “We willen de muziek naar een zo hoog mogelijk niveau tillen.”

Concertdivisie

Hij verheelt niet dat zijn orkest minstens 90 punten en het liefst veel meer wil halen. Minder dan 90 punten betekent degradatie uit de allerhoogste afdeling: de Concertdivisie en dat is dan weer the Champions League in muziekland.

Familie Schippers

Wilhelmina speelt al sinds 1938 op het allerhoogste niveau, meldt Jeroen. De Glanerbrugger heeft al veel concoursen meegemaakt. Hij begon op z’n zevende op de trompet. Dat was ook niet zo’n wonder, want zijn opa en vader, ook begenadigde blazers, dirigeerden Wilhelmina. En zijn neven Nico en Martin Schippers musiceren in het Concertgebouworkest en spelen ook nog bij Wilhelmina als het uitkomt.

“Het is mij met de paplepel ingegoten. Ik zeg wel eens: ik had geen keus." Nu speelt hij in de Marinierskapel en laat al jaren van zich horen als hij het Signaal Taptoe blaast tijdens Nationale Dodenherdenking op De Dam.

  • Jordi Lensink
    De trompettistenJordi Lensink (1e foto) en Jeroen Schippers soleren op het muziekconcours in Enschede met Wilhelmina Glanerbrug
    Beeld: Jenne Smit
  • Jeroen Schippers
    De trompettistenJordi Lensink (1e foto) en Jeroen Schippers soleren op het muziekconcours in Enschede met Wilhelmina Glanerbrug
    Beeld: Jenne Smit

Werk en hobby

Oldenzaler Jordi bewandelde een ander pad, maar werd wel weer door de familie Schippers Wilhelmina binnengeloodst. “Kon me daar ontwikkelen en ben conservatorium gaan doen. Trompet spelen is nu m’n werk, maar ook m’n hobby. Het is mijn leven. Ik kan er heel veel in kwijt.” Hij speelt nu in het orkest van de Koninklijke Marechausse.

Hoogtepunt en eer om te spelen

Voor beide muzikanten is het nog steeds een uitdaging om voor Wilhelmina te spelen. Jeroen: “Zo’n concours in Enschede blijft een hoogtepunt voor mij. Ik ben er opgegroeid, speel amen met mijn familie, vrienden en bekenden. Het is een enorme eer om in het Muziekcentrum dit te mogen doen.”

icon_main_info_white_glyph

Muziekconcours in het Muziekcentrum

Organisator van het concertconcours in het Muziekcentrum in Enschede is Excelsior uit Losser. De entree bedraagt tien euro en voor dat bedrag kunnen bezoekers de hele dag genieten van harmonie- en fanfaremuziek dat door negen orkesten wordt gespeeld. Aanvang: 10.45 uur.

De toporkesten fanfare Psalm 150 uit Dinxperlo en harmonie Wilhelmina uit Glanerbrug vullen het avondprogramma dat om 19.30 uur begint. Beide verenigingen komen uit in de Concert divisie.

Filmische muziek

De eerste uitvoering van dr Jekyll en mr. Hyde door de Enschedese componist Alex Poelman tijdens het concertconcours is natuurlijk bijzonder. “Alex schrijft heel filmisch. Het werk is ook voor het orkest een uitdaging.”

Het concert van Wilhelmina begint ’s avonds om 21.00 uur. “Als je alleen ons wilt horen moet je echt om kwart voor negen binnen zijn”, prijst Jordi zijn orkest aan.

icon_main_info_white_glyph

Deelnemers aan het concours

In het Muziekcentrum spelen gedurende de dag: 10.45 – 11.30 uur de harmonie Koninklijke Winterswijkse Orkest Vereniging (1e divisie festival), 11.30 – 12.25 uur fanfare De Eendracht uit Wezep (introductie), 13.20 – 14.20 uur harmonie OBK uit Bennekom (1e divisie), 14.20 – 15.15 uur fanfare Excelsior uit Oosterhesselen (2edivisie), 15.15 – 16.10 uur fanfare Aer en Amstel uit Nieuwkoop (2e divisie), 16.10 – 17.05 harmonie Fidelio uit Woudenberg (2e divisie) en van 17.30 – 18.30 uur fanfare ADMG uit Beilen (1e divisie)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.