Verkeer
Stuur appje
Zoek

UWV: ‘Komende jaren grote personeelstekorten door vergrijzing’

Uwv2 1twente
Beeld: 1Twente

De vergrijzing zorgt ervoor dat de personeelstekorten in bedrijfsleven, onderwijs en bestuur langer aanhouden. Dat zegt het UWV op basis van een arbeidsmarktanalyse. Het aantal banen in Twente blijft dit jaar nog groeien, maar naar verwachting zal de groei in 2024 tot stilstand komen.

Verdubbeld

In de afgelopen twintig jaar is het aantal 65-plussers meer dan verdubbeld en die trend zal zich de komende jaren verder voortzetten. Op dit moment is ongeveer twintig procent van de Twentse bevolking ouder dan 65 jaar. In de komende jaren komt daar nog eens twintig procentpunt bij.

Foto stadhuis Hengelo Vereijken Chris
Lees ook
Hengelo wil meer knaken van het Rijk voor meer gemeentelijke taken

Meer met pensioen

Volgens het UWV gaan er straks meer mensen met pensioen dan dat er aan jonge aanwas bij komt. Hierdoor blijft het tekort de komende tijd in stand. Vooral in de transportsector, het openbaar bestuur, het onderwijs en de industrie speelt dit, omdat hier relatief veel zestigplussers werken.

“Door de aanhoudende personeelstekorten bieden veel beroepen goede kansen voor werkzoekenden. Toch zijn er nog steeds mensen die (meer) willen werken”, zegt Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij het UWV.

De ambtelijke organisatie van de gemeente Hengelo ondervindt dit probleem ook: Hengelo is op zoek naar veel personeel, omdat het Rijk steeds meer taken op het bordje van de lokale overheid legt.

“Zij kunnen bijvoorbeeld de CO2-uitstoot verminderen door schoner en slimmer te produceren”

Laaggeletterdheid

Ondanks die grote vraag zijn er nog altijd mensen die niet aan bod komen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door een handicap of het feit dat ze laaggeletterd zijn. Grit daarover: “Één op de zes Nederlanders is laaggeletterd en heeft vaak ook beperkte digitale vaardigheden. Die vaardigheden zijn juist steeds belangrijker op de werkvloer en zijn bovendien nodig bij het solliciteren zelf."

'Klimaatbanen'

De industrie moeten in kader van het Klimaatakkoord vergroenen. Voor dit proces zijn volgens het UWV veel extra mensen nodig. Het gaat om vakmensen op het gebied van procestechniek, werktuigbouw en andere technische beroepen: “Zij kunnen bijvoorbeeld helpen de CO2-uitstoot te verminderen door te werken aan technieken waarmee schoner en slimmer geproduceerd kan worden."

Hans baan van de groot installatiegroep bv
Lees ook
De Groot Installatiegroep, voorbeeld in Twente voor werven en opleiden technisch personeel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.