Verkeer
Stuur appje
Zoek
20231027 still02 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo

Laatste dagen voor burgemeester Almelo zijn aangebroken: ‘Zorg goed voor deze hele, hele mooie stad’

De laatste dagen zijn aangebroken voor Arjen Gerritsen (53) als burgemeester. Na zeven jaar verlaat hij Almelo om commissaris van de Koning te worden in Flevoland. Eén ding is zeker, Almelo gaat hij missen: “Het is een hele warme gemeenschap waar mensen voor elkaar zorgen en waar heel veel noaberschap is.”

Aan het Marktplein ligt de havenkom, precies vier jaar geleden uitgegraven. Tijdens zijn tijd als burgemeester zag Gerritsen Almelo steeds meer ontpoppen tot waterstad. In zijn tijd zag hij Almelo ook verlost worden van het financieel toezicht van de provincie. Hij maakte ook minder leuke dingen mee zoals corona en het jaar waarin zes geweldsincidenten met dodelijke afloop plaatsvonden.

'Stad uit mijn jeugd'

Gerritsen is geboren en getogen in Enter, net eventjes verderop. In Almelo ging hij naar school. “Het is de stad uit mijn jeugd, ik ken deze stad heel goed.” Wat hij het meeste gaat missen, zijn toch de Almeloërs: “De mensen zijn hier broodjenuchter. Dat is ook fantastisch.” Nu verruilt hij ‘zijn’ waterstad voor het polderland. Hij kan zijn ‘hart ophalen’ in ieder geval, want in Flevoland is water genoeg.

Heracles supporter

Niet alleen Almelo heeft een speciale plek in het hart van de burgemeester, ook Heracles heeft een ereplek. De afgelopen twee jaar zag hij de club degraderen én weer promoveren naar de Eredivisie. En hoelang hij al supporter is? “Voor mijn tijd in Almelo al, nu en straks ook. Mijn voorliefde voor Heracles zit niet vast aan mijn burgemeesterschap. Dat is de club uit mijn geboortestreek.”

Lees verder onder de afbeelding.


 • 20231027 still02 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
  Gerritsen tijdens zijn afscheidsinterview met 1Twente
  Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal
 • 20231027 still06 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
  Gerritsen tijdens zijn afscheidsinterview met 1Twente
  Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal
 • 20231027 still07 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
  Gerritsen tijdens zijn afscheidsinterview met 1Twente
  Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal
 • 20231027 still03 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
  Gerritsen tijdens zijn afscheidsinterview met 1Twente
  Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal

Asielbeleid

Dat Almelo gezien wordt als gastvrije stad voor asielzoekers, is iets waar Gerritsen trots op is: “Al langer dan 30 jaar hebben we een AZC. Toen was dat op heel veel plekken nog omstreden in Nederland. Die discussie kom je nog steeds tegen. In Almelo zijn asielzoekers geabsorbeerd door de samenleving.” Door bijvoorbeeld kerken of vrijwilligers. “Mensen zijn meegenomen in het 'zijn' van Almeloër. Dat is ontzettend mooi. Daar ben ik ook trots op. Dat vreemdelingen in onze poorten veilig zijn en opgenomen worden.”

'Crimefighter' of niet?

Een burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. En dat neemt Gerritsen heel serieus. Zo serieus, dat hij nu bekend staat als ‘crimefighter’. Een bijnaam waar hij het ‘niet mee eens’ is: “De politie doet de crime fighting. Ik ben ervoor om de leefbaarheid in de stad op orde te houden. Mensen moeten het gevoel hebben dat de overheid zorgt voor eerlijke mensen en oneerlijke mensen aanpakt. Dat is iets wat ik in de afgelopen jaren in de stad zwaar heb benadrukt.”

Videoboodschappen

Voor zijn afscheid vroeg 1Twente aan verschillende gemeenteraadsleden om een videoboodschap voor Gerritsen in te spreken. Onder andere Dorien Wind van CDA bedankte de burgemeester voor ‘de betrokkenheid, de bevlogenheid en de enorme drive om de samenleving verder te helpen.’

Lees verder onder de afbeelding.


20231027 still05 Arjen Gerritsen afscheid 1twente almelo
Gerritsen bekijkt de videoboodschap van raadslid Dorien Wind van CDA Almelo
Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal

Een moment dat indruk maakte op Hans Teunis van SP was een uitspraak van de burgemeester tijdens een debat over armoede: 'Die im dunkeln sieht man nicht’. Deze uitspraak komt uit een toneelstuk over armoede. Wat Gerritsen daarmee bedoelde: “Ik had het in het debat over de ‘onderkant van de samenleving’. Een raadslid zei dat dat een naar woord is en ik zou het over de ‘basissamenleving’ moeten hebben. Toen zei ik daarmee poets je weg waar het om gaat. Het gaat om mensen die in het donker leven en waar we juist wel de schijnwerper op moeten zetten.”

Nog vier andere raadsleden van Lokaal Almelo Samen (LAS), PVV, PvdA en Partij Vrij Almelo (PVA) lieten een boodschap achter.

Commissaris van de Koning

Per 1 november begint Gerritsen als commissaris van de Koning in Flevoland. Als burgemeester staat hij dichtbij de burger. Dat wordt straks anders. “Als commissaris ben je meer bezig om de belangenbehartiging van de provincie naar de Europese Unie en naar de landelijke overheid op orde te houden. Het is niet zoals een burgemeester die het boegbeeld van het openbare bestuur is. Een commissaris is toch wat anoniemer. Ik ga mijn best ervoor doen om niet anoniem te zijn.”

“Zorg goed voor deze hele, hele mooie stad”

Op de vraag ‘wat voor burgemeester Almelo nodig heeft’, antwoord Gerritsen lachend: “Dat is niet een keuze die ik moet maken. Daar moet ik ook niks van vinden. De gemeenteraad is nu druk bezig met een vacature opstellen. De gemeenteraad kiest in Nederland de burgemeester. Zij schrijven op wat zij belangrijk vinden. Dat doen ze ook met een enquête onder de inwoners van de stad.” Als laatste boodschap had de burgemeester een advies voor de volgende burgemeester van Almelo: “Zorg goed voor deze hele, hele mooie stad.”

Momenteel kunnen Almeloërs aangeven wat voor soort kwaliteiten ze bij de volgende burgemeester willen zien. Dat kan via de website van de gemeente tot en met zondag 29 oktober.

20231012 burgemeester Arjen Gerritsen
Lees ook
Wie wordt de nieuwe burgemeester van Almelo? Inwoners mogen meebeslissen

Afscheidsborrel

Op dinsdag 31 oktober tussen 16.00 en 18.00 is er voor iedereen de mogelijkheid om van de burgemeester afscheid te nemen. Op het Stadhuis is een afscheidsborrel. En iedereen mag komen: inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Per 1 november start de waarnemend burgemeester van Almelo Mirjam van 't Veld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.