Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Almelo? Inwoners mogen meebeslissen

20231012 burgemeester Arjen Gerritsen
Burgemeester Arjen Gerritsen op werkbezoek bij wijkcentrum 't Dok
Beeld: Bjorn van den Elst

Wat voor burgemeester heeft Almelo nodig? Inwoners mogen erover meepraten. De huidige burgervader van Almelo, Arjen Gerritsen, neemt op 31 oktober afscheid en daarom is de zoektocht naar een opvolger begonnen.

Om een vacature op te stellen, moet er eerst een profielschets worden gemaakt. De belangrijkste wensen, vaardigheden en eigenschappen worden daarin opgenomen. Moet de burgemeester van Almelo gezaghebbend zijn of juist betrokken en meelevend? Of allebei? Almeloërs kunnen deze en meer eigenschappen die ze belangrijk vinden in een enquête aangeven.

14 stappen

Er komt heel wat kijken bij een nieuwe burgemeester uitkiezen. In maar liefst 14 stappen wordt de opvolger benoemd. Een nog te vormen vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad, houdt de sollicitatiegesprekken en draagt uiteindelijk kandidaten aan. Op 17 oktober wordt bepaald wie zitting neemt in de commissie. De gemeenteraad bespreekt de profielschets met de commissaris van de Koning van Overijssel.

Als de vacature uitstaat, kunnen sollicitanten brieven insturen. Potentiële kandidaten worden eerst onderworpen aan een achtergrondscan om te kijken of de sollicitant niet in aanraking is geweest met justitie. Uiteindelijk moeten er twee kandidaten overblijven aan de hand van gesprekken. Die worden nogmaals doorgelicht door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit. Alles bij elkaar duurt het proces acht maanden. 1Twente volgt de sollicitatieprocedure.

Zeven jaar burgemeester

Na zeven jaar als burgervader van Almelo wordt Arjen Gerritsen commissaris van de Koning in Flevoland. Gerritsen is sinds 2016 burgemeester van Almelo. Daarvoor was hij van 2007 tot 2016 burgemeester van De Bilt. Zijn loopbaan als burgemeester begon Gerritsen op 32-jarige leeftijd als burgervader van de Groningse gemeente Haren. Hij was destijds de jongste burgemeester van Nederland.

Arjen Gerritsen
Lees ook
Almelose burgemeester Arjen Gerritsen wordt Commissaris van de Koning in Flevoland

Input Almeloërs

Tot vrijdag 27 oktober hebben inwoners de kans om hun wensen aan te geven voor een nieuwe burgemeester door een enquête in te vullen. De deelnemers worden drie vragen voorgelegd over welke eigenschappen de beste burgemeester voor Almelo moet beschikken. De input wordt meegenomen bij de profielschets. Via deze link is de enquête in te vullen: www.almelo.nl/beste-burgemeester-voor-almelo.

Waarnemend burgemeester

Een waarnemend burgemeester vervult de functie, totdat de nieuwe burgemeester is aangesteld. De commissaris van de Koning benoemd deze. Dat zal niet iemand van binnen de gemeente worden. Waarnemend burgemeesters zijn vaak ervaren oud-bestuurders die niet ingewerkt hoeven te worden. Ook een zittend burgemeester van een andere gemeente kan de functie vervullen. Die persoon is dan van twee gemeenten tegelijk burgemeester. De waarnemend burgemeester voor Almelo is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.