Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitbetaling energietoeslag 2023 in Enschede van start

Verwarming energie kat
Enschede begint deze maand met de uitbetaling van de energietoeslag 2023.
Beeld: Pixabay

Enschede gaat deze maand de energietoeslag voor dit jaar uitkeren. Het steuntje in de rug geldt voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm en bedraagt 900 euro.

Het grootste deel van de huishoudens dat in aanmerking komt voor de toeslag is bij de gemeente bekend. Inwoners met bijvoorbeeld en bijstandsuitkering of die inkomenstoeslag ontvangen, krijgen de automatisch uitbetaald. De groep inwoners die niet tot die groep behoort maar wel eerder energietoeslag ontving, is daarna (na een inkomenscheck) aan de beurt.

Nieuwe aanvragen later

De bovengenoemde groepen inwoners krijgen de toeslag automatisch bijgeschreven en krijgen daarover een persoonlijke brief. Naar schatting heeft daarmee 97 procent van alle Enschedeërs die in aanmerking komen de toeslag ontvangen.

icon_main_info_white_glyph

Energietoeslag

Energieprijzen zijn in de afgelopen jaren fors gestegen. Voor veel huishoudens leidt dat tot hoge kosten, soms te hoog. Om dat leed te verzachten, stelt het Rijk sinds vorig jaar een eenmalige Energietoeslag vast voor huishoudens met een lager inkomen. De gemeente betaalt die toeslag uit.

Daarvoor is wel elk jaar een nieuwe wet nodig. Onlangs werd de wet Energietoeslag 2023 vastgesteld: huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau hebben recht op een eenmalige uitkering van 900 euro. Daarmee kunnen gemeenten nu overgaan tot uitbetaling.

Meer info en updates vindt je op de website van de gemeente.

Wie meent ook recht te hebben op energietoeslag kan in een later stadium een aanvraag indienen. Wanneer precies is nog niet bekendgemaakt.

Voor het eind van het jaar

Verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman stelt in een persbericht dat het ‘weer een extra taak is die niet bij de gemeente zou moeten liggen’, maar ook dat er hard aan wordt gewerkt om het extraatje zo snel als mogelijk bij de mensen in de stad te krijgen.

De gemeente wil voor het eind van het jaar alle inwoners die recht hebben op energietoeslag hebben uitbetaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.