Verkeer
Stuur appje
Zoek

Borstkliniek ZGT haalt de topklinische status binnen

ZGT Almelo
De Borstkliniek van het ZGT haalde de topklinische status binnen
Beeld: Henk Ketting

Borstkliniek Oost-Nederland (BON)Hengelo/Almelo behaalde afgelopen week de zogenaamde SZT (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) topklinische status. Het team van de kliniek levert al jaren intensieve zorg aan patiënten met goed- en kwaadaardige afwijkingen aan de borst. Jaarlijks worden in de BON 2000 nieuwe patiënten behandeld.

Mammazorg

De kliniek is de grootste voor mammazorg in Twente en is onderdeel van het ziekenhuis ZGT dat sinds 2021 toetrad tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening.

12 uurs diagnostiek

Sinds 2021 krijgen alle nieuwe patiënten 12 uurs diagnostiek van afwijkingen in de borst geboden. Dat betekent dat de patiënt in de ochtend de chirurg en radioloog ziet. Voor het einde van de middag is de uitslag van de weefselpunctie bekend en wordt dit aan de patiënt verteld.

Al de volgende dag volgt een afspraak waarin een behandelplan wordt vastgesteld, waardoor de onzekerheid en spanning van patiënten tot een minimum beperkt.

Samenwerking met UT

BON vraagt alle patiënten met borstkanker toestemming hun medische gegevens te delen voor verder onderzoek. Er wordt samengewerkt met de Universiteit Twente om onderzoek te doen naar de waarde van nieuwe technieken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.