Verkeer
Stuur appje
Zoek

Anja uit Hengelo en Hanny uit Enschede samen goed voor drie keer goud op EK Atletiek

Drie gouden medailles voor twee atleten van de Enschedese atletiekclub AC Tion. Dat was de score op het EK atletiek voor Masters twee weken geleden in het Italiaanse Pescara. Twee keer goud voor Anja Mulder uit Hengelo en een keer voor Hanny Ebbekink uit Enschede. "Ik vind het nog steeds geweldig om te zeggen: ik ben Europees kampioen!"

Omrekenmodel

De dames mogen dan geen persoonlijke records meer springen (Anja Mulder) of werpen (Hanny Ebbekink), ze presteerden eind september wel op de toppen van hun kunnen. Anja Mulder (52) won goud op zowel verspringen als hinkstapsprong en legt uit hoe knap dat is: "Ik sprong vroeger weliswaar verder, maar als ik mijn huidige leeftijd invoer in een omrekenmodel dan zou ik met deze prestaties nog prima meedoen bij de senioren. Met andere woorden: ik was tijdens de EK geweldig in vorm. Ik vind het ook nog steeds geweldig om te horen of om zelf te zeggen: ik ben Europees kampioen. Twee keer zelfs!"

Artikel gaat verder onder de foto.

231010 Atletes AC Tion Anja Mulder Hanny Ebbekink Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Masters

Anja en Hanny trainen samen met de derde Italiëganger Anouk Hulshof (ook discus) bij AC Tion. Omdat ze 35+ zijn, komen ze uit bij de zogeheten 'Masters'. Anja legt uit wat dat zijn: "Masterswedstrijden zijn speciaal in het leven geroepen voor atleten die na hun 35e nog competitief willen sporten. Voor deze atleten zijn er nationale kampioenschappen, maar ook EK's en WK's."

Zowel Anja als Hanny doen al hun hele leven aan atletiek. Anja is tienvoudig Nederlands kampioen op verspringen en hinkstapsprong. "Maar ik deed nooit mee aan een EK, omdat ik dan of geblesseerd was of uit vorm. Daarom is het natuurlijk fantastisch dat op 25 september op m'n eerste wedstrijd ooit op een EK wél wist te pieken."

230925 anja mulder EK EIGEN FOTO
Lees ook
Goud voor Hengelose Anja Mulder op EK Atletiek in Italië: 'Die smile gaat niet van m'n gezicht af'

Een keer eerder goud

Hanny Ebbekink (65) won bij reguliere NK's een keer brons op discus. Ze gooide vaak 'rond de top tien'. "Ik begon ooit als vijftienjarige met atletiek bij AC Tion. Mijn gymleraar, de bekende atletiektrainer Harry Dost, maakte me nieuwsgierig naar de sport en ik was als scholiere goed in veel verschillende onderdelen. Uiteindelijk koos ik voor het hoogspringen, maar vanwege regelmatig terugkerende knieblessures ben ik daarnaast ook gaan werpen. Toen ik jong was, kon ik me net niet meten met de echte top. Dat heb ik na mijn 35e wel gedaan. Ik heb twintig jaar geleden zelfs al een EK gewonnen in het Deense Aarhus."

230926 hanny ebbekink plus bas ek EIGEN FOTO
Lees ook
Enschedese Hanny Ebbekink gooit discus naar goud op EK Atletiek voor Masters in Italië
230926 ac tion ek EIGEN FOTO
Anja Mulder (3e van rechts) en Hanny Ebbekink (2e van rechts) met hun begeleiders en teamgenote Anouk Hulshof (geheel links)
Beeld: Eigen foto
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.