Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese Hanny Ebbekink gooit discus naar goud op EK Atletiek voor Masters in Italië

230926 hanny ebbekink plus bas ek EIGEN FOTO
Hanny Ebbekink met haar coach Bas van Os.
Beeld: EIGEN FOTO

Een gouden dag was het maandag voor de atleten van AC Tion op het EK voor Masters in Italië. In navolging van verspringster Anja Mulder eerder op de dag heeft maandagavond ook discuswerpster Hanny Ebbekink een gouden medaille gehaald in Pescara. Ebbekink gooide de discus naar 31,02 meter. De nummers twee en drie kwamen tot respectievelijk 27,51 en 26,03 meter.

Masters

"Ik gooide lekker. Vier van de zes worpen waren verder dan de verste worp van de nummer twee, dus met de vorm was het wel goed", lacht de Enschedese kort na haar overwinning. Masterswedstrijden zijn speciaal in het leven geroepen voor atleten die na hun 35e nog competitief willen sporten. Voor deze atleten zijn er nationale kampioenschappen, maar ook EK's en WK's.

“Zonder Anouk was ik nu geen Europees kampioen geweest”

'Credits voor Anouk'

Ebbekink legt overigens de credits voor haar presteren grotendeels bij haar teamgenoten neer: "We zijn hier met een mooi clubje van AC Tion: de drie atleten Anja Mulder, Anouk Hulshof en ik plus nog wat trainers en begeleiders."

Anouk Hulshof deed maandag ook mee op het onderdeel discus, maar was net niet genoeg om zich bij de acht finalisten te voegen. "Toch is Anouks rol heel belangrijk", vertelt Hanny Ebbekink: "Zij heeft me zo ver gekregen om mee te gaan naar Pescara. Zonder Anouk was ik nu dus geen Europees kampioen geweest!"

Artikel gaat verder onder de foto

230926 ac tion ek EIGEN FOTO
Het voltallige team van AC Tion, dat momenteel aanwezig is in Pescara, met op de voorgrond de drie vrouwen die meedoen aan het EK: Anouk Hulshof, Anja Mulder en Hanny Ebbekink (vlnr)>
Beeld: Eigen foto

Oud voetbalstadionnetje

Waar de loopnummers en het verspringen worden afgewerkt in het atletiekstadion van Pescara worden de werpnummers in het iets zuidelijker gelegen Francavilla gehouden. "In een oud voetbalstadionnetje. De werpnummers worden vaak op dat soort plekken afgewerkt. Iets minder in het oog springend, met vaak wat achterstallig onderhoud. De discuskooi was overigens prima", vertelt de Enschedese.

230925 anja mulder EK EIGEN FOTO
Lees ook
Goud voor Hengelose Anja Mulder op EK Atletiek in Italië: 'Die smile gaat niet van m'n gezicht af'

Harry Dost

Ebbekink (65) doet mee in de categorie 65+ en gooit al bijna een halve eeuw met discus en kogel. "Ik begon ooit als vijftienjarige met atletiek bij AC Tion. Mijn gymleraar, de bekende atletiektrainer Harry Dost, maakte me nieuwsgierig naar de sport en ik was als scholiere goed in veel verschillende onderdelen. Uiteindelijk koos ik voor het hoogspringen, maar vanwege regelmatig terugkerende knieblessures ben ik daarnaast ook gaan werpen. Dat kun je immers zelfs zittend trainen."

Twee keer de beste van Europa

"Ik heb altijd op het hoogste clubniveau meegedaan bij de werpnummers, maar kon me net niet meten met de echte top. Dat heb ik na mijn 35e (dan kun je meedoen bij de Masters, red.) wel gedaan. Ik heb twintig jaar geleden zelfs al een EK gewonnen in het Deense Aarhus en ben ook wel eens derde en vierde geworden. Op een WK heb ik een keer een vierde plek behaald."

icon_main_info_white_glyph

Hinkstapsprong

Dinsdag is de medailleceremonie van het discuswerpen en daarna wordt er door de AC Tion'ers toegeleefd naar de laatste wedstrijd waar één van hen nog voor een medaille kan gaan: het onderdeel hinkstapsprong op donderdag. Daar kan de Hengelose Anja Mulder haar tweede Europese medaille winnen.

230926 hanny ebbekink ek EIGEN FOTO
Hanny Ebbekink (midden) met de andere finalisten van het discuswerpen voorafgaande aan de wedstrijd.
Beeld: EIGEN FOTO
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.