Verkeer
Stuur appje
Zoek

Goud voor Hengelose Anja Mulder op EK Atletiek in Italië: 'Die smile gaat niet van m'n gezicht af'

De Hengelose verspringster Anja Mulder heeft maandagmorgen de Europese titel binnengehaald op het EK Atletiek voor Masters in het Italiaanse Pescara. Het is de eerste Europese titel ooit voor de meervoudig Nederlands kampioene. Let wel: Masterswedstrijden zijn speciaal in het leven geroepen voor atleten die na hun 35e nog competitief willen sporten. Anja is 52.

Smile

Nederlands kampioene werd ze regelmatig toen ze nog uitkwam bij de senioren, op het hoogste niveau dus. Daarna bleef ze echter actief als Master. Tegenwoordig komt de Hengelose uit in de klasse 50+.

"Ik weet niet wat me overkomt", lacht ze een uurtje na de wedstrijd. "Ik heb een smile op m'n gezicht die er vandaag en morgen niet meer afgaat! Van tevoren wist ik dat het veld heel dicht bij elkaar zou kunnen liggen. Iedereen had persoonlijke records rond de 5 meter. Dat van mij ligt daar ook iets boven met 5,07 meter. Ik had dus ook zomaar vijfde of zesde kunnen worden."

“Vanmiddag is de huldiging en dan wil ik het Wilhelmus uit volle borst meezingen”

Drie keer geldig, drie keer ver

Dat werd ze echter niet; ze bleef alle andere vrouwen voor. "Ik had drie geldige en drie ongeldige sprongen. De verste en de uiteindelijk winnende was 4,88 meter ver. De andere twee geldige sprongen waren 4,86 en 4,87. Geen van de andere atleten sprong verder dan mij. Je kunt dus wel stellen dat ik terecht gewonnen heb", lacht ze.

Alle atleten hadden te dealen met de lastige weersomstandigheden. Mulder ging er het best mee om: "De wind is bepalend voor het springen. Hij draaide tijdens de wedstrijd nogal, wat het lastig maakte."

Artikel gaat verder onder de foto

230925 anja mulder EK EIGEN FOTO
Anja Mulder op het moment dat ze weet dat de buit binnen is.
Beeld: Anja Mulder

Atletiekunie

Voor een EK voor Masters hoef je je niet kwalificeren, maar de Atletiekunie vaardigt geen mensen af die er helemaal niks te zoeken hebben, weet Mulder: "Bij mij zat dat wel goed. Ik heb namelijk bij het onlangs gehouden NK het Nederlands record in mijn leeftijdscategorie gebroken. Dan weet je dat er kansen liggen."

Tien keer Neerlands beste

In het verleden behoorde de Hengelose tot de Nederlandse top op het verspringen en de hinkstapsprong: "Ik ben tien keer Nederlands kampioen geweest, maar deed nooit mee aan een EK, omdat ik dan of geblesseerd was of uit vorm. Daarom is het natuurlijk fantastisch dat vandaag op m'n eerste wedstrijd ooit op een EK wél wist te pieken."

230921 EK atletiek Anouk Hanny en Anja EIGEN FOTO 2
Lees ook
Vier Twentse 'atleten op leeftijd' naar Europese Kampioenschappen in Italië

Flesje wijn

Mulder heeft een persoonlijk record van 6,31 meter (gesprongen in 2002) en deed mee aan tal van Nederlandse kampioenschappen en Europacups, maar nooit aan een EK. Daarom heeft ze zich voorgenomen om behalve goed te presteren ook optimaal te gaan genieten: "Vanmiddag is de huldiging en dan wil ik het Wilhelmus uit volle borst meezingen en vanavond trekken Bas (haar man, red.) en ik beslist een flesje wijn open."

icon_main_info_white_glyph

Meer Tukkers in Pescara

Nog drie andere Twentse atleten zijn momenteel op het EK in Italië. Het is het Enschedese drietal Anouk Hulshof-Fölkner, Hanny Ebbekink-Tukkers (allebei discuswerpen) en Alex Stienstra (langeafstandsloper). De twee vrouwen zijn net als Mulder lid van AC Tion in Enschede. Stienstra is lied van LAAC Twente uit Hengelo. Zij komen of nog in actie of hebben tot nu toe geen podiumplekken behaald.

Hinkstapsprong

De alcohol moet over drie dagen weer uit haar bloed zijn, want donderdag doet ze mee aan haar andere onderdeel: hinkstapsprong. Ook daar hoopt ze een medaille in de wacht te slepen.

230925 anja mulder RECHT EK EIGEN FOTO
Mulder, geheel rechts, met de andere deelnemers aan het verspringen.
Beeld: Anja Mulder
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.