Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van buren tot fusie: Glanerbrugse voetbalclubs nemen tegelijkertijd besluit over gezamenlijke toekomst

20230929 Impressietekening Zoutendijk Ekersdijk Glanerbrug Avanti Eilermark Sportlust
Een impressie van scenario 1: alle Glanerbrugse voetbalverenigingen in één clubgebouw op de locatie waar nu Avanti W. is gehuisvest.
Beeld: Gemeente Enschede

Het kan drie kanten op met de toekomst van Avanti Wilskracht, GVV Eilermark en Sportlust Glanerbrug. Dat de laatstgenoemde voetbalvereniging het huidige sportpark Bultserve moet verlaten ligt al vast, maar wat gaat er na de verhuizing gebeuren? De leden van de drie clubs besluiten maandag 9 oktober over de toekomst, die gaat van fuseren tot verdergaan als buren.

De toekomst van de Glanerbrugse voetbalverenigingen is onderdeel van de zogeheten sportclusters. Verspreid over de stad wil de gemeente meerdere clubs laten samenwonen, in ieder geval op dezelfde velden, maar het liefst in hetzelfde (nieuwe) clubgebouw. Daardoor kunnen meerdere sportparken worden gesloten. Dat bespaart onderhoudskosten en biedt ruimte aan andere ontwikkelingen zoals woningbouw.

Het woord is aan de leden

Een van die sportclusters wordt dus voorzien in Glanerbrug. De gemeenteraad heeft er al een besluit over genomen. Sportlust Glanerbrug moet sportpark Bultserve aan de Kerkstraat verlaten en krijgt een plekje bij de door de ecozone gescheiden voetbalclubs langs de Gronausestraat: Avanti en Eilermark. Maar hoe?

20230626 SVV Gemeenteraad Enschede sportclusters raadzaal Niels van den Berg Ernst Bergboer
Lees ook
Raad laat belofte varen: voetbalclub SVV moet toch gaan 'samenwonen' in Enschede-Zuid

Dat antwoord komt uiteindelijk van de leden van de drie verenigingen. Op maandag 9 oktober heeft er vanaf 20.00 uur in alle drie clubgebouwen een algemene ledenvergadering plaats. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen de leden (in het geval van Avanti dus ook de handballers en de hardlopers) drie toekomstscenario's voorgelegd.

Scenario 1: Fuseren

Het laten samenwonen van drie verenigingen is geen makkie. Het gaat over behoud van identiteit en traditie, maar ook over het gebruik van de bestaande gebouwen. Want kan de mooie stadsboerderij die nu dienst doet als kantine van Avanti Wilskracht wel behouden blijven?

icon_main_info_white_glyph

Ruimte voor zwembad?

Nu het nagenoeg zeker is dat er geen geld wordt vrijgemaakt voor heropening van zwembad De Brug, richt de gemeente zich op het sportcluster langs de Gronausestraat. Het college wil voor de zomer van 2024 duidelijk hebben of het mogelijk is om aanvullend op het sportcluster een nieuw zwembad mogelijk te maken. In welke vorm, dat is de grote vraag. Er is vanuit het dorp wel eens gespeculeerd over een kleiner zwembad in combinatie met een sporthal, maar dat heeft nooit tot serieuze plannen geleid.

Dat wordt de komende tijd onderzocht. Mits de leden van de drie Glanerbrugse verenigingen ervoor kiezen om een fusietraject te starten, ofwel scenario 1. Tot nu toe is een fusie altijd de voorkeur geweest van Sportlust Glanerbrug. Naar verluidt is er vooral onder de 'oude garde' van Avanti terughoudendheid voor een fusie.

In scenario 1 kiezen de clubs er niet alleen voor om een nieuwe gezamenlijke accommodatie te bouwen op Het Zoutendijk (Avanti-complex), maar spreken zij ook uit dat zij nog vóór de opening ervan gaan fuseren. Er is in dit scenario ruimte voor vier kunstgrasvelden en drie natuurgrasvelden, die aan beide zijden van de ecozone liggen. Voor het het overbruggen van die zone wordt een creatieve oplossing bedacht.

Scenario 2: Samenwonen

Als er op dit moment nog geen brede steun voor een fusie is, zouden de verenigingen ervoor kunnen kiezen om alvast te gaan samenwonen. De opzet blijft in principe hetzelfde als in het eerste scenario: er komt een nieuw gezamenlijk multifunctioneel clubgebouw bij de ingang aan de Gronausestraat.

Zoutendijk Ekersdijk
Lees ook
Voetbalclubs in Glanerbrug bekijken of 'samenwonen' op één sportcomplex haalbaar is

De clubs spreken in dit scenario af dat zij met elkaar toewerken naar een toekomstige fusie, maar keiharde afspraken of deadlines worden hier niet in genoemd. Bij de opening van het sportcluster zijn er dan drie verenigingen die gebruik maken van dezelfde faciliteiten.

Scenario 3: Buren

Als er geen steun is voor een fusie dan blijft de 'patstelling' bestaan, staat in een presentatie die namens de gemeente Enschede onlangs in een dorpsbijeenkomst is gedaan. Dat betekent dat als minimaal een van de drie verenigingen zich uitdrukkelijk tegen een fusie (nu of op langere termijn) uitspreekt, een derde scenario in werking treedt.

In dat scenario is een multifunctionele sportaccommodatie (MFSA) in Glanerbrug onhaalbaar. De twee afzonderlijke sportparken, Het Zoutendijk en Ekersdijk, blijven dan bestaan. Sportlust Glanerbrug verhuist dan naar de Ekersdijk, bij Eilermark. De gemeente doet dan onderzoek naar de huisvesting voor Sportlust en Eilermark, inclusief fusie.

Zoutendijk Ekersdijk
De sportparken van bovenaf bekeken. Rechts Zoutendijk (Avanti W.) en links Ekersdijk (Eilermark), gescheiden door de ecozone.
Beeld: GoogleMaps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.