Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad laat belofte varen: voetbalclub SVV moet toch gaan 'samenwonen' in Enschede-Zuid

20230626 SVV Gemeenteraad Enschede sportclusters raadzaal Niels van den Berg Ernst Bergboer
SVV-leden kwamen in clubkleuren naar het stadhuis om het besluit over de toekomst van hun club te volgen.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Ondanks de eerdere toezegging voor behoud van een eigen clubgebouw, wordt voetbalvereniging SVV'91 gedwongen om te verhuizen naar een multifunctionele sportaccommodatie (mfsa) in Enschede-Zuid. Dat is - ondanks een tegenvoorstel van oppositiepartijen - de uitkomst van de gemeenteraadsvergadering deze maandagavond. Ook acht andere verenigingen moeten noodgedwongen verhuizen, omdat hun sportpark binnen nu en twee jaar door de gemeente wordt gesloten.

Om te besparen op onderhoudskosten - en de vrijkomende locaties te ontwikkelen - wil het college van B&W vijf sportparken sluiten. De betreffende verenigingen worden ondergebracht op andere sportparken, het liefst in een mfsa ofwel gezamenlijk clubgebouw. De meeste verenigingen - althans, hun clubbesturen - leggen zich bij de door de gemeente voorgestelde locatie neer.

Nieuwe berekeningen

De situatie van de Surinaamse Voetbalvereniging is echter een bijzondere. De club, nu nog op het Wethouder Horstmanpark, stak jaren geleden als eerste de vinger op voor een vrijwillige verhuizing. Er is toen beloofd om aan de enige voorwaarde, het behoud van een eigen clubgebouw, tegemoet te komen. Dit is sindsdien altijd volgehouden. De gemeenteraad besloot eerder dit jaar zelfs 50.000 euro te reserveren om de beoogde nieuwe locatie - het voormalige Harmoniegebouw tussen de kantines van FC Suryoye en UDI op Sportpark Wesselerbrink-Midden - gebruiksklaar te maken.

20230621 Thumb Jagai Horstmanpark SVV Enschede Ernst Bergboer Wilco Louwes
Lees ook
Hoe SVV als eerste voetbalclub in Enschede de vinger opstak, maar nu met lege handen dreigt te staan

De afgelopen weken zijn er echter 'nieuwe berekeningen' uitgevoerd waaruit zou blijken dat de veldbezetting op de beoogde nieuwe locatie van SVV te krap is. Daarom wil het college dat de vereniging aan de andere kant van de Broekheurne-Ring met Victoria'28, FC Aramea en Achilles Enschede een gezamenlijk nieuw clubgebouw gaat betrekken.

Clubhonk

De teleurstelling bij SVV is groot. De voetbalvereniging was met een belofte op zak in de veronderstelling dat zij een eigen clubgebouw zou behouden. SVV hecht waarde aan een 'eigen huis'. De voetbalkantine is volgens voorzitter Rama Jagai niet alleen een clubhonk, maar ook de enige plek in de stad waar de Surinaamse gemeenschap actief samenkomt.

Reden voor D66 om alsnog aan te sturen op een verhuizing naar Wesselerbrink-Midden. "We hebben daar zelfs al geld voor gereserveerd", aldus raadslid Linsey van der Veen. Ze vindt dat de zorgen op over veldcapaciteit kunnen worden opgelost met de aanleg van een tweede kunstgrasveld. "Dat zal hoe dan ook nodig zijn. En de zorgen over veldcapaciteit zijn er ook op Wesselerbrink-Zuid."

0,1 veld tekort

De coalitiepartijen leken onvermurwbaar in hun steun voor het voorstel van het college. "Is SVV een sportvereniging met een belangrijke rol voor cultuur of een cultuurvereniging waar ook wat aan sport wordt gedaan?", vroeg Henri de Roode (ChristenUnie) zich tweemaal hardop af. Een eigen clubgebouw vinden hij en zijn coalitiepartners geen vereiste.

"Het is spijtig dat er een belofte is gedaan", aldus Danny van Wakeren (Burgerbelangen). Maar nu blijkt volgens hem dat een verhuizing naar Wesselerbrink-Midden qua veldcapaciteit niet mogelijk is. In een memo, die vrijdag naar raadsleden is gestuurd, staat dat het sportpark bij een verhuizing van SVV naar het voormalige harmoniegebouw 0,2 trainingsveld en 0,1 wedstrijdveld tekort komt. Volgens het college worden deze getallen afgerond naar boven, dus naar 1.

'Goedbedoeld polderen'

Die krapte is er op de voetbalvelden van Victoria'28 en FC Aramea niet, volgens het college. Een standpunt dat vorige week in een commissievergadering door de verenigingen zelf overigens werd bestreden. Wethouder Niels van den Berg vindt dat er nu vaart moet worden gemaakt met de clustering. "Het goedbedoelde polderen heeft ons veel gebracht, maar ook tijd gekost."

Lees verder onder de video

Voor het breken van de toezegging van een eigen clubgebouw bood hij vorige week zijn excuses aan Rama Jagai aan. Ook nu, met een publieke tribune vol SVV-leden in clubkleuren, verwees hij naar de gesprekken met de voorzitter. "Ik heb het geduld van SVV altijd gewaardeerd, de club heeft zich altijd begripvol opgesteld. Nu zijn ze uitermate teleurgesteld. En dat begrijp ik."

Meedoen of dakloos

Voordat de verhuizingen in het Enschedese amateurvoetbal kunnen plaatshebben, moeten er nog enkele haalbaarheidsonderzoeken worden gedaan. Het is dus mogelijk dat er nog een kink in de kabel komt. SVV maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de betaalbaarheid van de verhuizing naar een gloednieuw gedeeld complex.

Ook moeten de leden van de betreffende verenigingen (via de Algemene Ledenvergadering) nog akkoord met de voorgenomen verhuizingen. En als die leden toch tegen de voorgenomen verhuizing stemmen, zo liet Van den Berg desgevraagd aan CDA-raadslid Mart van Lagen weten, dreigt de club dakloos te raken. "Het is meegaan in het gemeentelijke scenario of je staat op straat. Of je moet zelf met eigen financiële middelen een andere oplossing vinden."

Brede steun voor clustering

Het voorstel om SVV'91 toch naar de velden van FC Suryoye en UDI te verplaatsen werd gesteund door een minderheid van D66, GroenLinks, Volt, SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en EnschedeAnders. De meeste partijen konden zich los van de situatie van SVV wel vinden in het voorstel om voetbalverenigingen te clusteren. Alleen EnschedeAnders stemde daartegen.

icon_main_info_white_glyph

Vier sportclusters

Zo krijgen de sportclusters in Enschede invulling, volgens de laatste stand van zaken.
Zuid:
Bij Victoria'28 en FC Aramea op Wesselerbrink-Zuid voegen zich als het aan het college ligt Achilles Enschede (nu Horstlindelaan) en SVV'91 (nu Weth. Horstmanpark). De clubs moeten hun huidige stek respectievelijk medio 2025 en medio 2024 verlaten.
Noord: Op Sportpark Schreurserve krijgen vanaf medio 2024 Sparta Enschede en Vosta gezelschap van Phenix (nu Zuid Esmarkerrondweg) en TVV (nu Horstmanpark).
Oost: In Glanerbrug is het de bedoeling dat Avanti-W en Eilermark hun accommodatie gaan delen met dorpsgenoot Sportlust. Die laatste club moet Sportpark Bultserve medio 2024 verlaten.
Diekman: Voetbalvereniging De Tubanters deelt het complex Diekman-Oost na deze zomer met PW en Sportclub Enschede, die beide van Diekman-West overkomen. Ook voor American football (Broncos), beachvolleybal (Twente'05), handbal (EHC'95), frisbee (Disc Devils) is er speelruimte. Medio 2024 krijgt ook rugbyvereniging ERC'69 (nu Weth. Horstmanpark) er een eigen kantine.

20230626 SVV Gemeenteraad Enschede sportclusters raadzaal Ernst Bergboer
SVV-leden kwamen in clubkleuren naar het stadhuis om het besluit over de toekomst van hun club te volgen.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.