Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voetbalclubs in Glanerbrug bekijken of 'samenwonen' op één sportcomplex haalbaar is

Eén sportcomplex waar alle voetballers van Glanerbrug en Enschede-Oost terecht kunnen. Het zou de komende jaren zomaar werkelijkheid kunnen worden. Avanti-Wilskracht, v.v. Eilermark en Sportlust Glanerbrug hebben namelijk een intentieovereenkomst ondertekend waarin zij afspreken om de haalbaarheid van een Sportcluster Oost te onderzoeken.

De gemeente Enschede wil de bestaande voetbalclubs over zo min mogelijk voetbalvelden verdelen. Op deze manier is er geld om deze complexen in te richten met nieuwe (gezamenlijke) en toekomstbestendige clubgebouwen. De sportvelden die hiermee vrijgespeeld worden, zijn vervolgens weer een interessante optie voor woningbouw of andere ontwikkelingen. Op het Diekman-Oost (o.a. De Tubanters en PW) en in Wesselerbrink (o.a. Victoria'28, FC Suryoye en FC Aramea) wordt zo'n sportcluster al voorbereid.

Drie voetbalclubs in Glanerbrug

Ook in Glanerbrug spelen er ideeën om de bestaande sportcomplexen samen te voegen. De gemeente heeft maandagmiddag bekend gemaakt dat er een intentieverklaring is getekend door de voorzitters van omnisportvereniging Avanti-Wilskracht (voetbal, handbal, gymnastiek, hardlopen), voetbalvereniging Eilermark en sportvereniging Sporlust Glanerbrug. Doel van die overeenkomst is een haalbaarheidsonderzoek naar een gezamenlijk sportcluster.

Avanti-Wilskracht (zondagvoetbal) en v.v. Eilermark (zaterdag- en zondagvoetbal) zijn momenteel al buren, al hebben beide clubs een eigen ingang en worden hun complexen gescheiden door een ecologische zone. Zaterdagvoetbalclub SV Sportlust bespeelt de velden op Sportpark Bultserve.

Zoeken naar locatie

Uit de intentieverklaring vloeien geen verplichtingen. De verenigingen spreken slechts af dat zij open en zonder naar het verleden te redeneren gaan uitzoeken of een multifunctionele sportaccommodatie haalbaar is en wat zij daarbij verwachten. Ook moet er een financiële onderbouwing worden gegeven.

Lees verder onder de afbeelding

Zoutendijk Ekersdijk
In het gebied tussen Ekersdijk en Gronausestraat delen Eilermark (links) en Avanti-Wilskracht (rechts) al een sportcomplex, met in het midden de ecologische zone.
Beeld: GoogleMaps

Belangrijk onderdeel in het haalbaarheidsonderzoek is de locatie van een toekomstig sportcluster. Dat is een van de huidige sportcomplexen (Zoutendijk/Ekersdijk of Bultserve) of een nieuwe nog te bepalen locatie op een andere plek in Glanerbrug. Hoewel de laatste optie niet de voorkeur geniet van de gemeente.

Fusie uiteindelijk niet uitgesloten

Het haalbaarheidsonderzoek werpt automatisch de vraag op of een fusie van de drie verenigingen - samen goed voor 1600 voetballende leden - ook tot de mogelijkheden behoort. "Maar dat is wat voorbarig", aldus voorzitter Eddy Bodde van Eilermark. Hoewel het volgens hem ook niet uitgesloten is, gaat het in eerste instantie vooral om een gezamenlijke multifunctionele accommodatie waar meerdere sporten beoefend kunnen worden.

Ook op gebied van verduurzaming, vrijwilligers en de sociaal-maatschappelijke rol van een vereniging biedt dat volgens Bodde kansen. "Als je straks één groot clublokaal hebt, is dat veel makkelijker te bedienen dan drie of vier clublokalen." De bedoeling is dat het onderzoek voor 1 januari 2023 klaar is, pas daarna worden er eventuele verdere stappen gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.