Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Almelose Sportploeg’ als platform voor de G-sport: ‘Zodat alle G-sporters bij een gewone vereniging terecht kunnen'

20230928
De ploeg die vorig jaar de Almelose eer hoog hield op de Special Olympics
Beeld: Bjorn van den Elst

En wel met de nadruk op ‘gewoon’. ”Gewoon tennissen of volleyballlen tussen mensen zonder handicap of beperking”, noemt Linda Edens als mede-initiatiefnemer van de Almelose Sportploeg twee willekeurige voorbeelden. En dat geldt voor alle takken van sport die in Almelo worden beoefend. ”Dus niet voor alle sportverenigingen”, benadrukt Edens. ‘’Je kunt de vraag beter centraliseren bij verenigingen die de mensen en expertise in huis hebben om de G-sporter goed te begeleiden.”

De Klup

Almelo telt de meeste verenigingen die actief hun aandacht op gehandicapten sport richten. Zwemvereniging Z&PV De Veene is in 2014 begonnen met G-zwemmen toen wedstrijdzwemmers van De Klup Twente uit Almelo en omgeving een eigen afdeling kregen binnen de Veene. Edens: ”En zo zijn er nog 7 verenigingen waar mensen met een handicap samen met de andere leden kunnen trainen. In 2024 zijn de nationale Special Olympics in Tiburg en Breda. Dat is een mooi richtpunt voor sportverenigingen G-sport in te voeren, zodat leden met een geestelijke beperking zich binnen een reguliere vereniging kunnen voorbereiden op dat evenement.”

“Het begrip inclusief is actueler dan ooit. En dat is waar we het hier over hebben”

Deze week was in zwembad het Sportpark de lancering van de Almelose Sportploeg. Die stond al een tijdje op de rol maar door corona liep het uitwerken van de plannen vertraging op. Edens wil het misverstand uit de wereld helpen dat je als gehandicapte sporter lid kunt worden van de Almelose Sportploeg. ”Dat kan dus niet. We hebben die vraag een paar keer gehad. De Almelose Sportploeg is een platform ter ondersteuning van reguliere, bestaande sportverenigingen die G-sport binnen de vereniging willen opnemen. Het begrip inclusief is actueler dan ooit tevoren. En dat is waar we het hier over hebben. Over samen sporten van mensen met en zonder beperking. Het zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar dat is het helaas nog lang niet. Werk aan de winkel dus.”

Geen onwil

Het is niet altijd onwel van verenigingen die nog geen G-sportafdeling hebben. Dat wisten de initiatiefnemers van de Almelose Sportploeg wel. ”Almelo telt bijvoorbeeld 3 tennisverenigingen. Bij geen van drieën wordt tennissen voor mensen met een beperking aangeboden. Wat is nou het probleem, kun je je afvragen. Leg je die vraag bij verenigingen neer, dan blijkt vaak dat men zich er graag sterk voor wil maken, maar de mensen er niet voor hebben om G-sporters dat te bieden wat die nodig hebben. Dat vraagt om een hele specifieke benadering in bepaalde situaties. En daar zul je zorgvuldig mee om moeten gaan. De Almelose Sportploeg kan erbij helpen dat G-tennissers op een gegeven moment lid kunnen worden van een echte tennisclub om daar tussen alle anderen leden met plezier te tennissen.”

Wiel uitvinden

Het platform zal in een stichtingsvorm worden vastgelegd met bijbehorende statuten en een stichtingsbestuur. ”Dan kunnen we officieel van start. G-sport moet een vanzelfsprekend onderdeel van het verenigingsleven worden. Niet alleen in Almelo, maar in heel Twente. Om te voorkomen dat sportverenigingen nu zelf allemaal het wiel gaan uitvinden, wil de Almelose Sportploeg zich ook opwerpen als intermediair tussen de verschillende verenigingen, sportbonden, de gemeente Almelo en andere relevante instanties. De Special Olympics volgend jaar in Brabant is voor ons een ijkpunt om te zien of het aantal verenigingen met een G-afdeling is toegenomen in Almelo. Is dat het geval dan zijn we op de goede weg.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.