Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gezelligheid en verkoeling op warme sportdag voor mensen met een verstandelijke beperking

Een jaar na de Special Olympics werd er een grote sportdag georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. In een snikheet FBK-stadion in Hengelo waren allerlei Twentse verenigingen van de partij om hun sport te laten zien. "Genoeg drinken, dan komt het wel goed!", zegt een van de deelnemers.

Het is warm in het FBK-stadion; veel sporters zoeken verkoeling onder de overkapping van het atletiekstadion. Ondanks de hitte doet iedereen fanatiek mee aan de sportdag. Verschillende Twentse verenigingen zijn aanwezig om mensen met een verstandelijke beperking kennis te laten maken met sporten.

Framerunning

Een van de Twentse verenigingen die aanwezig was op de sportdag was MPM Hengelo. Bij de atletiekvereniging konden de sporters verspringen, hoogspringen en framerunning. Met een frame kunnen mensen met een coördinatie- en evenwichtsstoornis toch hardlopen. Een van degenen die het uitprobeert, is Sanne: "Het is voor het eerst dat ik dit doe en ik vind het leuk."

Sporten

"Sporten is ontzettend belangrijk voor deze doelgroep en we zien dat zij vaak een extra zetje nodig hebben, daarom zijn dit soort sportdagen zo belangrijk", zegt de Hengelose sportwethouder Claudio Bruggink. Een jaar geleden werden de Special Olympics Nationale Spelen in Twente gehouden. Toen kwamen Nederlandse special-atleten uit heel Nederland naar Hengelo om mee te doen aan de spelen. "Dat zijn grote evenementen, maar we moeten ervoor zorgen dat er iedere dag, op elk moment de mogelijkheid is voor mensen met een verstandelijke beperking om te sporten."

Snowboardlessen

Naast alle atletiek, judo en voetbal was er ook een sport waar je niet meteen aan zou denken met ruim dertig graden: snowboarden. Op een speciale rolbaan konden mensen kennismaken met skiën en snowboarden. Ook mensen in een rolstoel konden de nep-piste op: "Wij geven aangepaste skilessen voor mensen met een beperking. Dat kan staand, maar bijvoorbeeld ook met een rolstoelski", zegt Yvonne Cassee van The Ski is the Limit, een organisatie die mensen met een beperking ski- en snowboardlessen geeft.

Verhaal gaat verder onder de foto.

20231006 specialsportdag web 00 03 16 04 Still003
Beeld: 1Twente

Special Olympics

Het doel van Twente is om in 2035 de Special Olympics World Games te organiseren. Deze maand zijn de World Games in Berlijn. De Hengelose atleet Friso Roeleveld zal daar als enige Twentse sporter aan meedoen.

Friso roeleveld training 1twente
Lees ook
Van FBK naar Olympiastadion in Berlijn: Hengeloër Friso (23) doet mee aan Special Olympics
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.