Verkeer
Stuur appje
Zoek

Turks Cultureel Centrum Almelo begint project tegen eenzaamheid

In het hele land zijn de komende dagen allerlei acties in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Mentale gezondheid is ook voor Yaren Zengin (22) een belangrijk bespreekpunt. Daarom zet ze vanuit het Turks Cultureel Centrum Almelo een project op om eenzaamheid in Almelo tegen te gaan.

Toch is het toeval dat De Week tegen Eenzaamheid tegelijk start met het project dat Zengin gaat opzetten, vertelt ze bij 1Twente Vandaag. “Wij willen alle mensen bijstaan die enige vorm van eenzaamheid voelen. We maken geen onderscheid in ras, huidskleur, geslacht, leeftijd, etnische achtergrond, seksuele geaardheid, noem het maar op.”

Eenzaamheid

“We hebben gemerkt dat het eenzaamheidscijfer in Nederland erg hoog is”, vertelt Zengin. Ze betreurt het dat deze cijfers na de corona pandemie nog steeds zo hoog zijn gebleven. “Wij zien de ernst hiervan in. We willen niet dat mensen zich geïsoleerd voelen en uitgezonderd voelen. We willen iedereen erbij betrekken.”

Zengin vertelt dat binnen de Turkse gemeenschap de kinderen dicht bij de ouder staan. “Kinderen voelen zich heel erg verantwoordelijk voor hun ouders. Dus ik denk dat eenzaamheid in de Turkse gemeenschap minder voorkomt dan de rest in Nederland.”

Het project

Het project tegen eenzaamheid, georganiseerd door het Turks Cultureel Centrum, zal voornamelijk bestaan uit fysieke bijeenkomsten. “We willen een veilige en fijne omgeving creëren waar de mensen zichzelf kunnen zijn en vrijuit kunnen spreken over de dagelijkse uitdagingen waar ze mee kampen", zegt Zengin. De initiatiefneemster hoopt daarmee de cijfers omtrent eenzaamheid omlaag te kunnen halen.

Naast de bijeenkomsten wil het Turks Cultureel Centrum ook workshops en trainingen aanbieden. “Dit kunnen trainingen zijn over mentale gesteldheid en gezondheid”, licht Zengin toe.

Drempel

Het kan voor veel mensen wellicht een drempel zijn om zich aan te melden voor het project. Daarom heeft Zengin een e-mailadres aangemaakt. “Dit kan anoniem of als ze gewoon hun ei kwijt willen, een mailtje kunnen sturen”, vertelt ze. “Ze kunnen mailen met de vraag of ze willen langskomen of liever eerst een 1 op 1 gesprek willen. Ik heb geprobeerd die kloof zo dicht mogelijk te maken door die mail zo vrij mogelijk te maken.”

Er zijn nog geen aanmeldingen binnen gekomen op het nieuwe project van Zengin. “Bij ons telt iedereen. Dus bij de eerste aanmelding gaan we meteen starten.”

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden, mail naar: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.