Verkeer
Stuur appje
Zoek

Er komt een extra potje voor Enschedeërs die hoge kosten gas, water of elektra niet kunnen betalen

20230918 Energierekening Energiekosten Gas g6031fe634 1920
Beeld: Pixabay

Er komt een speciaal geldpotje voor Enschedeërs die tussen wal en schip dreigen te vallen door hun hoge energierekening. Althans, dat stelt het college van B&W voor. Nu een tijdelijk noodfonds van de gemeente is beëindigd, blijft er volgens het gemeentebestuur wel behoefte aan een vangnet voor inwoners die toch in de problemen komen.

Het tijdelijke noodfonds in Enschede is vanaf september 2022 zo'n acht maanden beschikbaar geweest. Inwoners die de hoge kosten voor gas, water of elektra niet konden betalen en daardoor dakloos dreigden te raken, konden aanspraak maken op het fonds. In mei is het noodfonds door de gemeenteraad beëindigd vanwege de dalende energieprijzen en het landelijke energieplafond.

Eenmalige subsidie

Met het beëindigen van het tijdelijke noodfonds heeft de Enschedese gemeenteraad het college wel opgedragen om een alternatief te zoeken voor inwoners die desondanks in de problemen komen door hoge energiekosten. Dat alternatief is nu gevonden. Het college stelt voor om het Fonds Bijzondere Noden (FBNE) een eenmalige subsidie van 100.000 euro te geven.

20230118 voxpop Enschede maatregelen energiekosten
Lees ook
Prijsplafond en energietoeslag: zijn Enschedeërs geholpen met maatregelen tegen hoge energiekosten?

Dit geld kan het FBNE inzetten voor giften ten behoeve van Enschedeërs die tussen wal en schip belanden. Het geld wordt dan niet op de rekening gestort van de ontvanger, maar wordt rechtstreeks overgemaakt naar de betreffende energieleverancier om de openstaande rekening te betalen.

Aanvraag door professionals

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage vanuit het Fonds Bijzondere Noden moet er sprake zijn van een hoge jaarafrekening van energielasten, in combinatie met een hoog maandelijks voorschot wat niet verhouding staat tot het inkomen. Net als bij andere aanvragen bij het FBNE kunnen inwoners zelf overigens geen aanvragen indienen. Alleen professionele hulpverleners kunnen dat doen. De betreffende inwoner die tussen wal en schip zit, moet dus bekend zijn bij bestaande instanties of hulpverleners, zoals het wijkteam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.