Nijverheid Aardgasvrij

Nieuwbouw eerste gasvrije woningen De Nijverheid bereikt hoogste punt

Het was een feestelijk moment woensdag 9 september. Bij het bereiken van het hoogste punt van de Elisahof aan de Elisabethstraat werd een aantal handafdrukken in cement vereeuwigd. De handen van André Aansorgh (voorzitter van huurdersvereniging Ookbions), wethouder Bas van Wakeren, Welbionsdirecteur Harry Rupert en een toekomstig bewoonster krijgen een mooi plekje in de Elisahof als het complex met 22 appartementen begin volgend jaar wordt opgeleverd. Het zijn de eerste volledig gasloze woningen in de wijk De Nijverheid.

Bewoners deels afkomstig uit sloopwoningen Nijverheid

Een deel van de bewoners is afkomstig uit de te slopen huurwoningen tussen de Geerdinksweg en de Mariastraat en een groot deel van de andere appartementen gaat naar andere inwoners van de Nijverheid.

Het appartementencomplex Elisahof is vier woonlagen hoog. Op de begane grond zijn vier appartementen en 22 bergingen. Op de eerste, tweede en derde verdieping zijn telkens zes appartementen.

De toegang tot de Elisahof is via een centrale toegangsdeur aan de nieuwe Victoriastraat. Aan de voorzijde van de Elisahof is een eigen parkeerterrein met 36 parkeerplaatsen. Zo is er voldoende plaats voor auto’s van bewoners en bezoekers.

Behalve de Elisahof worden aan de Elisabethstraat ook nog 40 eengezinswoningen gebouwd. Dit zijn koopwoningen.

I27800010
Het appartementencomplex Elisahof is vier woonlagen hoog. © Still uit video 1Twente Hengelo

Eerste aardgasloze woningen van De Nijverheid

Alle woningen die momenteel in Nederland nieuw worden opgeleverd zijn aardgasloos. Dat geldt dus ook voor deze woningen. De energie voor deze huizen wordt opgewekt met zonnepanelen en warmtepompen.

Voor de Nijverheid is dit extra bijzonder, omdat deze wijk in Hengelo is aangemerkt als eerste aardgasvrij te maken wijk. Bij nieuwbouw is dit relatief eenvoudig te realiseren. De uitdaging zit hem bij de bestaande woningen. Dat proces zal 1Twente Hengelo de komende tijd nauwgezet gaan volgen.