De bewoners van ruim honderd nieuwbouwwoningen in De Nijverheid in Hengelo moeten mogelijk nog tot begin volgend jaar wachten tot ze stroom, water en wifi hebben. En dat terwijl de oplevering al voor de bouwvak gepland stond. Het energiebedrijf wijst met de vinger naar de wooncorporatie en het bouwbedrijf, maar die willen niet wijzen: "We hebben maar één belang: zo snel mogelijk die woningen opleveren."
Volgens Enexis zijn Welbions en Nijhuis Bouw schuldig aan de vertraging van het plan Nieuwe Nijverheid. Zij zouden te laat zijn geweest met het aanleveren van de juiste informatie. Welbionsdirecteur Harro Eppinga weerspreekt dat: "Onze eerste aanvraag is al gedaan in het voorjaar van 2024. De huidige planning (oplevering van de woningen, inclusief stroom, water en wifi in februari 2026, red.) vinden we onacceptabel."
Aan de Mariastraat en de Geerdinksweg in Hengelo wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van 79 huur- en 23 koopwoningen. Deze komen op de plek van de vorig jaar gesloopte 107 arbeidershuisjes. Doordat huishoudens anno 2025 meer stroom gebruiken, is verzwaring van het net nodig en zijn nieuwe kabels nodig. En die kunnen nog niet worden aangelegd.
De vertraging van het bouwplan Nieuwe Nijverheid in Hengelo heeft volgens Enexis niets te maken met de huidige wachttijden op het leveren van stroom bij nieuwbouwprojecten. "Het heeft te maken met de specifieke situatie op het bouwterrein. Die laat de aanleg van leidingen en andere voorzieningen nu niet toe", aldus een woordvoerder van het energiebedrijf.
Er zijn volgens de woordvoerder 'technische, operationele en veiligheidsgerelateerde knelpunten die het onmogelijk maken om op korte termijn op verantwoorde wijze over te gaan tot aanleg en aansluiting van kabels en leidingen'.
Lees verder onder de afbeelding.
Enexis geeft aan dat van de initiatiefnemer, in dit geval dus Welbions en Nijhuis Bouw, wordt verwacht dat deze een ontwerp aanlevert met daarin onder meer groenplan, aantal woningen, type riool en waar er gegraven moet worden: "Bij dit project is het plan pas begin dit jaar aangeleverd, ondanks dat hier vaker naar gevraagd is en medegedeeld is dat het later aanleveren gevolgen heeft voor de uitvoeringsdatum", aldus de woordvoerder.
Alvast een deel eerder aansluiten, lijkt ook onmogelijk omdat daarvoor bestaande afspraken met waterleverancier Vitens moeten worden aangepast.
Vooralsnog blijft dus de planning zoals die is: de nutsbedrijven gaan in week 6 van 2026 aan de slag met het vernieuwen van de hoofdaansluitingen. Daarna moeten de woningen worden aangesloten en ook dat kost weer weken. Dat betekent dat het zeker maart of april wordt dat de bewoners hun woning kunnen betrekken.
Directeur Harro Eppinga van Welbions zegt: "We blijven in gesprek met de nutsbedrijven om de planning naar voren te halen. Ons verzoek om woningen eerder en tijdelijk aan te sluiten is helaas afgewezen." Nu kijkt Welbions samen met Nijhuis of er tijdelijke voorzieningen gerealiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van generatoren en accu’s.
Bij wie de schuld ook ligt Eppinga baalt: "Door deze vertraging staan er straks 102 gloednieuwe woningen maandenlang leeg. En dat terwijl de wachtlijsten voor woningzoekenden alleen maar blijven oplopen, de kopers mogelijk maandenlang dubbele maandlasten betalen en het voor ons ook fors in de papieren gaat lopen."
Arno Kattenpoel Oude Heerink van Nijhuis Bouw wil niet antwoorden op de schuldvraag: "Het overkomt ons allemaal. Met name voor de bewoners is dit heel vervelend. Om tot een oplossing te komen, heeft het geen zin om ruzie te maken. Sterker nog, we hebben elkaar juist heel hard nodig nu."
Politieke partij Lokaal Hengelo Anders! heeft over deze kwestie al vragen gesteld aan het college van B en W. Fractievoorzitter Glenn Dedecker hoopt dat de gemeente een bemiddelende rol op zich zal nemen, zodat aan het licht komt waar de fout ligt. Dedecker: "De kopers van een woning gaan in principe al beginnen met betalen van hun hypotheek vanaf het tekenen van de hypotheekakte, dus die mensen lopen mogelijk tegen dubbele lasten aan. Als duidelijk wordt waar de fout ligt, kunnen ze daar hun schadeclaim neerleggen."
1Twente-verslaggever Franklin Veldhuis was dinsdag 27 mei te gast in 1Twente Vandaag om over de kwestie vertellen: