Verkeer
Stuur appje
Zoek

Innovatiemanager Twence: 'Wij gaan groot aandeel krijgen in aardgasvrij maken van Twente'

Leendert Tamboer is ervan overtuigd dat Twence met het nieuw aan te leggen Regionaal Warmtenet Twente een groot aandeel gaat hebben in het aardgasvrij maken van de regio. Het afhaken van energiebedrijf Ennatuurlijk uit het consortium met Twence en Cogas levert weliswaar zorgen op, maar is niet onoverkomelijk, aldus de manager innovatie van Twence: "We kunnen die technische kennis ook wel op een andere manier aan ons binden."

Warmteprogramma

De Hengelose gemeenteraad ging vorige maand akkoord (25 voor, 9 tegen) met het zogeheten 'warmteprogramma', waarin staat omschreven welke alternatieven er per wijk zijn voor aardgas en op welke termijn deze wijken van het aardgas gaan. In 2050 moet Nederland helemaal van het aardgas af zijn; voor Hengelo gaat het om ruim 39 duizend woningen en honderden bedrijven en instellingen.

Voor beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen volgens het college van B en W de beste optie, voor de minder goed te isoleren huizen in het zuidelijk deel van de stad is het warmtenet aangewezen als logisch alternatief. Leendert Tamboer kan zich daar uiteraard prima in vinden: "Ik geloof in wat wij als Twence doen. Het hogetemperatuur warmtenet dat sinds 2011 in Enschede ligt, is in twaalf jaar tijd met een kleine 40% gegroeid naar 9.000 woningen en zo'n 150 bedrijven. Dat bewijst dat goed functionerende warmtenetten kansrijk zijn."

“We zien nog altijd geen afname in de hoeveelheid niet-recyclebaar afval in Nederland. Dat is zo'n 6,5 miljoen ton per jaar en dat was het twaalf jaar geleden ook.”

Minder afval?

Daarom geloven ze bij Twence ook in een Regionaal Warmtenet Twente (RWT). Maar wat als er straks minder afval meer verbrand wordt? Volgens Leendert Tamboer loopt dat niet zo'n vaart: "We zien nog altijd geen afname in de hoeveelheid niet-recyclebaar afval in Nederland. Dat is zo'n 6,5 miljoen ton per jaar en dat was het twaalf jaar geleden ook. Omdat onze capaciteit iets hoger ligt, kunnen we daarnaast nog zo'n 1,5 miljoen ton uit het buitenland verwerken.

Zolang de overheid nog steeds toestaat dat er veel slecht-recyclebare producten worden gemaakt, blijft dat volume op peil, weet Tamboer. Daarbij moeten we volgens hem ook het 'coronaeffect' niet onderschatten: "Mensen kochten twee jaar lang veel online met als gevolg dat er veel extra verpakkingsmaterialen in het afval kwamen en mensen gingen in plaats van op vakantie hun zolder opruimen. Dat leverde ook extra afval op. Op den duur zal de restafval-fractie ongetwijfeld kleiner worden, maar dan nóg zal er altijd afval verbrand moeten worden, omdat de levensduur van alles wat in principe te recyclen valt, eindig is."

“Een klein deel is sowieso tegen, een klein deel is sowieso voor, maar de grote meerderheid vindt een warmtenet prima, zolang het maar betaalbaar is en de leveringszekerheid gegarandeerd is.”

Monopolist?

Tamboer kent de geluiden van Hengeloërs die bang zijn dat ze straks afhankelijk worden van een monopolist die kan doen wat-ie wil. "Uiteindelijk is Twence natuurlijk in handen van de Twentse gemeenten en dus van de Twentenaren. Die bepalen welke koers wij varen." En hoe zit het dan met die vaak genoemde 'leveringszekerheid'? "We kunnen nog zeker twintig jaar vooruit met het verbranden van afval. Daarnaast ontwikkelen we nu al een bronnenstrategie, zodat we op termijn ook gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld geothermie, zonthermie en waterstof."

Eerder vergeleek wethouder Claudio Bruggink Twence met Vitens, waar het ging om de zogenoemde 'monopolypositie' van de afvalverwerker: "Onze drinkwaterleverancier is toch ook een monopolist en daar hoor je niemand over. Warmtenet is straks, net als Vitens, een publieke voorziening en in overeenkomsten met de overheid wordt de levering gegarandeerd, omdat het hier om cruciale infrastructuur gaat.”

icon_main_info_white_glyph

Wist u dat?

Dagelijks voeren 350 tot 500 vrachtwagens gft-afval, huishoudelijk restafval en bouw- en sloopafval aan. Grotendeels uit Twente en daarbij zo'n 40.000 ton uit de Duitse grensregio. Momenteel wordt er een installatie gebouwd die de CO2 uit het rookgas kan afvangen. Dit gas kan Twence vloeibaar maken, met name voor gebruik in de tuinbouw.

Nijverheid

Inwoners van de Nijverheid, de Hengelose wijk waar straks zeer waarschijnlijk het eerste deel van het RWT zal worden aangelegd, lieten zich al informeren bij Twence, vertelt Tamboer: "Verdeeld over vier avonden waren er dat zo'n honderd. Een klein deel is sowieso tegen, een klein deel is sowieso voor, maar de grote meerderheid vindt het prima, zolang het maar betaalbaar is en de leveringszekerheid gegarandeerd is." Als hij die mensen al niet kan geruststellen, zal het de nieuwe Warmtewet zijn, die bepaalt dat warmtenetten voor 51% of meer in publieke handen moeten zijn.

icon_main_info_white_glyph

Twee soorten warmtenetten

Hengelo kent al een lagetemperatuur warmtenet. Het RWT is een hogetemperatuur warmtenet. Hoe zit het precies?
Het hogetemperatuur warmtenet, dat sinds 2011 in Enschede ligt en straks honderdduizenden Twentenaren (RWT) van warmte moet gaan voorzien, wordt gevoed door water van een temperatuur rond de 100 graden Celsius ('s zomers 120 graden, 's winters 90 graden). Het water dat terugkomt bij Twence is zo'n twintig graden koeler. Dat wordt vervolgens weer opgewarmd met verbrandingswarmte en kan dan weer het warmtenet op. Dat kokendhete water komt overigens nooit bij de mensen in huis. De warmte wordt met hulp van warmtewisselaars overgedragen naar de installatie in de woning.
Dit hogetemperatuur warmtenet staat los van het al in Hengelo bestaande lagetemperatuur warmtenet. Dat voorziet nu al een kleine duizend woningen en bedrijven in onder meer de Berflo Es en Hart van Zuid van warmte. Dat net wordt geëxploiteerd door Warmtebedrijf Hengelo, waar Twence in participeert. Dit net kan straks naast het RWT blijven bestaan.

230509 twence 2 STILL 1 TWENTE
Dagelijks voeren 350 tot 500 vrachtwagens gft-afval, huishoudelijk restafval en bouw- en sloopafval aan.
Beeld: 1Twente
Twence Henkten Harkel
Lees ook
Hengelose politici over 'onzinmotie' Overijssel: 'Komende twee decennia valt er nog genoeg afval te verbranden'
Warmtenet
Lees ook
Gepensioneerd ingenieur Marcel van der Meer gelooft niet in warmtenet: 'Ik vind het volksverlakkerij'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.