Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Preventief kijken waar schulden kunnen ontstaan

Een scheiding, een ontslag of ziekte en opeens kom je in financiële problemen terecht. Het kan zomaar iedereen overkomen, zegt de gemeente. Daarom wordt vanaf donderdag een animatievideo in Enschede verspreid met de oproep om vooral niet te wachten als er financiële problemen ontstaan. "Zorg dat je in een vroeg stadium op hulp vraagt", zegt wethouder Arjan Kampman.

“Het leven zit vol verrassingen, helaas niet altijd positief”, zo begint het animatiefilmpje van de gemeente. In het filmpje wordt duidelijk gemaakt dat iedereen in financiële problemen terecht kan komen en dat er voor iedereen een oplossing kan worden gevonden. Maar er wordt ook duidelijk dat in een vroeg stadium moet worden begonnen met het zoeken van die oplossingen.

Er is vastgesteld dat zo'n 14.000 Enschedeërs moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Veel van hen schamen zich en kloppen daarom pas aan voor hulp als ze al diep in de rode cijfers zitten. Het probleem: hoe groter de schuld, hoe moeilijker om eruit te komen.

Te veel mensen leven in armoede en raken in de schulden. Het roer moet om en er moet meer aandacht voor dit probleem komen. Dat beseft ook de gemeente die al langer bezig met beleid om schuldenproblematiek in een heel vroeg stadium aan te pakken in samenwerking onder andere woningbouwcorporaties, de Stadsbank en een groot aantal vrijwilligersorganisaties. . De vraag is: hoe kan je de schuldenlast van mensen, die al weinig geld hebben, verlagen?

Om dit doel te bereiken, is de gemeente negen maanden geleden begonnen met de "Vroeg Eropaf"-aanpak. In dit traject worden inwoners met beginnende schulden opgespoord. De hoop is dat mensen deze hulp aannemen en er samen een oplossing kan worden gevonden.

En nu is er dan een nieuwe videoanimatie, een co-productie van al die organisaties die Enschedeërs proberen te helpen met hun schulden, maar die nog liever proberen schulden te voorkomen. Het nieuwe filmpje komt op het moment dat de schuldenproblematiek mogelijk verhevigd wordt door de Coronacrisis. "We verwachten een piek en zijn ons daarop aan het voorbereiden", aldus Nick Harbers van de Stadsbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.