Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afvalinzameling op afspraak in Enschedese binnenstad wordt verlengd: ‘We moeten optimaliseren om te beoordelen of het werkt’

20240329 Inzamelhelden bron Gemeente Enschede Twente Milieu
Beeld: Gemeente Enschede

Binnenstadbewoners van Enschede kunnen hun afval sinds april 2023 niet meer weggooien in boven- of ondergrondse containers op het stadserf. Als alternatief introduceerde de gemeente een nieuw initiatief: het afval van deze inwoners wordt op afspraak opgehaald door InzamelHelden. Na een proeftijd van een jaar wordt deze manier van afvalinzameling verlengd tot het einde van dit jaar.

Vergelijkbaar met fietsbezorgers van Flink of Thuisbezorgd, wordt met elektrische fietsen door de binnenstad gesjeesd. Maar in plaats van dat ze pizza langsbrengen, halen ze vuilniszakken op aan de voordeur. Met als enige eis: de bewoner moet thuis zijn wanneer InzamelHelden langskomt.

Verbeteringen

Voor het maken van een afspraak wordt gebruik gemaakt van tijdsblokken. Tot op heden waren dat blokken van twee uur, maar na feedback van de inwoners zijn die tijdsblokken ingekort naar anderhalf uur. Daarnaast kunnen er nu meer momenten in de avonduren en in de weekenden worden ingepland.

Projectleider Timo Kemerink op Schiphorst van gemeente Enschede legt uit dat er nog genoeg te verbeteren valt. “Sinds het begin van de proef hebben we veel geleerd over wat goed werkt en waar we nog kunnen verbeteren. We hebben vragenlijsten gedeeld met de binnenstadbewoners. Op basis van de resultaten kunnen we de dienstverlening van InzamelHelden aanpassen aan de wensen van de inwoner.”

Meer tijd nodig

Na een proeftijd van een jaar zou worden besloten of de nieuwe manier van inzamelen blijft. Maar de gemeente heeft besloten dat er meer tijd nodig is om deze afvalinzameling verder te verbeteren en te evalueren. “Pas als de dienstverlening helemaal geoptimaliseerd is, kunnen we beoordelen of het ook echt werkt”, aldus Kemerink op Schiphorst. “Daar willen we de tijd voor nemen en dus kiezen we voor een verlenging tot december 2024.”

Duurzamere en schonere stad

Volgens Tom Uijngaard, oprichter van InzamelHelden, heeft deze manier van afvalinzameling twee belangrijke voordelen. “Grote vuilniswagens hoeven niet meer om deze reden in de binnenstad te komen, dus de vervoersbewegingen in het centrum verminderen. Elektrische bakfietsen zijn een stuk duurzamer. We kunnen ons samen met klanten inzetten om circulaire energie een zetje in de goede richting te geven.”

Jeroen Diepemaat, wethouder van gemeente Enschede, ziet dat het straatbeeld op het stadserf verbeterd is sinds de komst van InzamelHelden. “Door het weghalen van de ondergrondse containers is er sprake van minder bijplaatsingen. Wel zien we dat er aan de rand van het centrum nog wel wordt bijgeplaatst.” Met het verlengen van de proef wil de gemeente dit probleem verder aanpakken.

20240329 containerlocaties buiten centrum enschede twente milieu
Containerlocaties net buiten het centrum van Enschede
Beeld: Twente Milieu
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.