Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose wijkbewoners balen van rondstruinende ratten, lege schoolgebouwen en achterstallig groenonderhoud

  • 2023817
    Beeld: André Scheffers
  • 2023816 put Almelo
    Beeld: André Scheffers

In de wijk Schelfhorst zijn ze er helemaal klaar mee. Een voortdurende rioollucht en ratten die doodgemoedereerd over schuttingen van tuin naar tuin paraderen; het is bewoners een doorn in het oog. Met een kijkje in de wijk worden de vele klachten bevestigd. Alleen de ratten lopen deze middag niet over de schuttingen. “Nou ze zijn er wel degelijk. Heb er pas nog een weggejaagd”, meldt een bewoonster aan de Prattenburg.

Afvoer

In de hoek Prattenburg – Leeuwenburg dat achter de Sypesteyn ligt is een tijd geleden een deel van het riool onder het trottoir vervangen na klachten van ernstige stankoverlast en ongewenst bezoek dat her en der uit rioolputten kroop. De problemen zijn er niet mee opgelost volgens bewoners. Aan de Leeuwenburg laat een mevrouw zien hoe ze de afvoerput bij haar achterdeur met een steen heeft gedicht. “Daar kan geen rat meer doorheen. Ook geen water trouwens. Maar wat heb je liever?”

Gaas

Aan de voorkant van de woning staat een rioolput volledig droog. “Staat nooit water in. Ook de afgelopen weken met langdurige regenval niet”, verzekert ze. “We zien de ratten eruit kruipen en ze vluchten vervolgens onder de bosjes hier voor de deur. Als we ’s avonds de hond uitlaten schieten ze alle kanten op.” Door een gaas onder het putrooster te spannen hoopten deze mensen op minder overlast van ongedierte. ”Dat gaas werkt ook niet. Daar blijft allemaal troep in hangen. We hebben het weer weggehaald.”

“Ook hier lopen de ratten bij wijze van spreken in polonaise over het fietspad. Het is echt verschrikkelijk”

Woongenot

Aan de Sypesteyn geven ze aan dat er een hele waslijst aan opmerkingen en klachten is met het oog op woongenot. Problemen zijn vaak genoeg aangegeven bij de gemeente en wooncorporatie St. Joseph. ”Maar er gebeurt weinig tot niets”, meldt een teleurgestelde bewoonster. Aan de Sypesteyn is achterstallig groenonderhoud volgens haar een belangrijke oorzaak van de toenemende verloedering. De woningcorporatie is er meerdere malen op gewezen. ”Het komt er op neer dat er geen geld voor is als je er naar vraagt. De twee leegstaande schoolgebouwen hier aan de overkant maken het er ook niet beter op. Afval staat gewoon voor de deur en het plein is één groene zee van onkruid. Dat trekt ongedierte aan. Ook hier aan de Sypesteyn lopen de ratten bij wijze van spreken in polonaise over het fietspad. Het is echt verschrikkelijk.”

Rommeltje

De andere buurtbewoonster geeft aan dat de mensen soms ook bij zichzelf te rade moeten gaan. ”Als je er zelf al een rommeltje om je huis van maakt, mag je ook niet klagen. En dat zie je ook steeds meer in de wijk gebeuren hoor. Als buurt kun je ook wel een beetje je best doen. Maar ja, de buurt is ook niet meer wat-ie 10 jaar geleden was.”

Slechte staat

Een tijd geleden heeft het trottoir aan de Prattenburg er voor een deel uitgelegen en is het oude riool vervangen, maar niet in z’n geheel, vertelt de bewoner aan die straat. ”De aftakkingen naar de woningen zijn toen niet vervangen en dat had wel gemoeten. Een ontstoppingsbedrijf heeft bij ons de boel onder het pad naar de voordeur moeten losmaken wegens verstopping. Toen werd de slechte staat ervan duidelijk.”

Gesprek

In de buurt is het idee geopperd om met een afvaardiging van de bewoners een gesprek met de gemeente aan te vragen. De wijkcommissie bestaat niet meer en van de wijkregisseur van de gemeente wordt niets meer vernomen. ”Dan moeten we zelf maar naar het gemeentehuis.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.