Verkeer
Stuur appje
Zoek

Blijdensteinpark in Enschede op 15 augustus decor voor Indië-herdenking

Indië herdenking 2 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden wordt op 15 augustus in het Blijdensteinpark in Enschede herdacht. Tijdens deze herdenking wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Tijdens de ceremonie zullen verschillende sprekers aan het woord komen en wordt er livemuziek gespeeld, gevolgd door een minuut stilte.

Programma herdenking

Zoals elk jaar op 15 augustus houdt de Stichting Herdenking Gevallenen in Zuid-Oost Azië 1941-1945 de herdenking bij het Indië-monument in Enschede. De eerste gasten zijn vanaf 10.15 uur welkom, waarna de herdenking om 11.00 uur begint met de vlaggenceremonie. Een vertegenwoordigers van de Stichting Herdenking Gevallenen in Zuid-Oost Azië en Gedeputeerde Erwin Hoogland van de Provincie Overijssel houden een toespraak.

Daarnaast zijn er gedichten te horen van onder andere Maud van den Esschert, Sebastiaan Boot en Ina de Lizer. Ook brengt Helen Hilberink een lied van Wouter Muller ten gehore. Om 11.45 uur volgt traditioneel de taptoe, gevolgd door een minuut stilte en het Wilhelmus.

De middag wordt vervolgens afgesloten door de Twentse Politiekapel. Net na twaalf uur is het defilé langs het monument.

icon_main_info_white_glyph

Waarom herdenken we?

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Azië. Japan bezette tot die tijd de kolonie Nederlands-Indië. Miljoenen mensen hebben tijdens de bezetting zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid en terreur. Honderdduizenden burgers, waaronder kinderen, belandden in kampen. Honderdduizenden anderen werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Ten minste 25.000 Nederlanders zijn begraven op erevelden. Veel Indonesische slachtoffers kregen geen speciale begraafplaats. Tijdens de Indië-herdenking wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.