Hengelo
Politiek

Burgemeester: 'Kinderen, help ons Hengelo mooier maken'

Tijdens een ontbijt voor tientallen Hengelose kinderen vertelde burgemeester Sander Schelberg vrijdag 4 september over zijn plannen met de app Baas-boven-Baas. Nadat de app de afgelopen maanden is gebruikt om in kaart te brengen wat de kinderen hebben geleerd van deze coronaperiode, volgt nu een volgend heet hangijzer: wat wil de Hengelose jeugd dat er met de markt gebeurt?

Kinderen krijgen een stem in Hengelo

Dit voorjaar deed premier Mark Rutte een oproep aan alle kinderen en jongeren om mee te denken over hoe de samenleving er ‘na corona’ uit zou moeten zien. In Hengelo werd direct gehoor gegeven aan die oproep. Via de door de gemeente ontwikkelde campagne Baas-boven-Baas konden jongeren tot een jaar of 14 hun ervaringen en meningen heel gemakkelijk delen. Vrijdagmorgen was er in het stadhuis een ontbijt voor de jongeren die meedachten. Hier hoorden ze wat er met hun plannen gaat gebeuren.

De gemeente Hengelo wil kinderen niet alleen laten meedenken over hoe Hengelo er uit zou moeten zien, maar ook echt een stem geven. Met een mooi woord heet dat ‘kind-inclusie’. De gemeente liet een film maken waarin Hengelose kinderen vertellen hoe ze omgingen met de beperkingen en de uitdagingen én met de kansen die ‘corona’ hen bood. (Zie onder)

Stichting Prinses Laurentien helpt Hengelo verder

Schelberg liet toen al weten dat er de komende tijd meer van zulke video’s volgen. Steeds over een ander onderwerp, maar wel allemaal onderwerpen die júist kinderen aangaan. Voor de burgemeester is het heel logisch kinderen te betrekken bij het maken van beleid; in zijn vorige gemeente liet Schelberg kinderen al vergaderen als raadsleden en mochten ze beslissen over de verdeling van duizenden euro’s voor projecten die ze zelf aandroegen én verdedigden.

icon_main_quote_red_glyph

'De jeugd moet het straks zelf gaan doen'

Sander Schelberg

De gemeente Hengelo heeft de door Prinses Laurentien opgerichte Missing Chapter Foundation gevraagd de ambtenaren en de bestuurders te begeleiden bij de inpassing van kind-inclusie in de organisatie. Het gaat dan puur om het faciliteren, verduidelijkt Schelberg: “Want de jeugd moet het straks zelf gaan doen. Samen gaan we Hengelo mooier maken."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.