Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Peter Velten en Ed van der Veen terug in de haven van Lemmer: 'De missie is volbracht'

Peter Velten (links) en Ed van der Veen achter het stuur van de Edda.
Peter Velten (links) en Ed van der Veen achter het stuur van de Edda.
Beeld: Niels Wesselink

“Wat we wilden doen hebben we gedaan. En we hebben er een prachtige reis bij gehad, echt geweldig.” De reis van Peter Velten, die samen met Ed van der Veen naar IJsland zeilde, om daar as van zijn vader te strooien, is vanmiddag, vrijdag 4 augustus 2023, ten einde. “De missie is volbracht”, vertelt Velten in het programma Twente wordt Wakker.

Na exact vijf weken ligt zeilschip Edda aan het eind van de morgen voor de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk. Na de sluizen wacht het IJsselmeer. Eenmaal op het IJsselmeer wordt de steven gewend richting Friesland en in de loop van de middag vaart de Edda de haven van Lemmer binnen. Daar wacht de bemanning een warm welkom door familie en vrienden. Een bijzondere reis is dan ten einde.

Peter Velten sluizen
Voor de Lorentzsluizen.
Beeld: Peter Velten

Gerrit overleden

De reis begon vrijdag 30 juni. Toen voer zeiljacht Edda met onder andere Peter Velten en eigenaar Ed van der Veen de haven uit, op weg naar IJsland.

Een reis die dit jaar eigenlijk gemaakt zou worden door Ed van der Veen en Gerrit Velten, een afspraak die in mei 2022 gemaakt werd. In de zomer van 2023 zou naar IJsland gevaren worden, een land dat Gerrit altijd nog eens wilde zien. Ed nam op zich om de verdere bemanning voor die tocht te regelen. “Vrijdag 19 augustus, tijdens een barbecue in de jachthaven, zegden twee ervaren zeilers toe om mee te gaan”, vertelt hij. “De volgende dag kreeg ik een appje dat Gerrit overleden was.”

Herdenkingsbijeenkomst

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Gerrit bij Rotary Rijssen Regge Regio kwam de reis naar IJsland ter sprake. Ed stelde Gerrits zoon Peter voor om de reis alsnog te maken. En zo stapte Peter, met as van Gerrit, aan boord van het zeilschip. “We strooien de as uit bij Thingvellir. Dat is een heel mooi plekje met als bijzonder punt een klein wit kerkje, waar een hele mooie rivier langs stroomt”, vertelt Peter in een eerder interview. “Dan is mijn vader ook in IJsland geweest.”

Peter Velten IJsland Plek bij het kerkje
Het kerkje, Thingvellir.
Beeld: Peter Velten

Dat gebeurde op maandag 17 juli, na een zeereis van 1616 mijl, 2993 kilometer. De bemanning bleef een paar dagen in IJsland, en vertrok 21 juli vanuit Reykjavik, om diezelfde zeemijlen nog een keer af te leggen.

“Het mooiste is dat ik bijna weer thuis ben, en mijn vrouw en kinderen in de armen kan sluiten”

Vuurdoop

“We hebben veel geluk gehad met het weer. Bijna geen regen gehad, veel zon. Wel hoge golven die over je heen slaan”, vertelt Velten, die na vijf weken varen niet meer de enige aan boord is met een baard.
Voor hem was het zeezeilen een vuurdoop. Hij somt de eilanden op, waar de boot op de heen- en terugreis aanlegde. “We zagen dolfijnen en walvissen. Heel raar om ineens een fontein op zee te zien.”
“Het was een geweldige reis. Maar het mooiste is dat ik bijna weer thuis ben, en mijn vrouw en kinderen in de armen kan sluiten.”

icon_main_info_white_glyph

Bemanning

Ed van der Veen, eigenaar zeiljacht; Peter Velten; scheepskok Gerrit Wijmenga; Denis van der Veen, zoon van Ed; Jan Wildeman uit Oldenzaal (heenreis); Ernst de Jager uit Enter (terugreis).

Peter Velten en dochters Vlinder en Merel.
Lees ook
Peter Velten op zeiltocht met een missie: 'Metershoge golven, best spannend, maar heel mooi'
Peter Velten en Ed van der Veen achter het stuur van de Edda.
Lees ook
IJslandvaarders aangekomen in Reykjavik; windkracht 7 en 8 op laatste vaardagen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.