Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

IJslandvaarders aangekomen in Reykjavik; windkracht 7 en 8 op laatste vaardagen

Peter Velten en Ed van der Veen achter het stuur van de Edda.
Peter Velten (links) en Ed van der Veen.
Beeld: Niels Wesselink

De IJslandvaarders uit Enter en Rijssen zijn afgelopen weekend aangekomen in IJsland, na een zeereis van 1616 mijl, 2993 kilometer. Vandaag, maandag 17 juli, strooit Peter Velten een deel van de as van zijn vader Gerrit uit bij Thingvellir.

Mooi plekje

“Het is een heel mooi plekje met als bijzonder punt een klein wit kerkje, waar een hele mooie rivier langs stroomt. Daar strooien we de as uit. Dan is mijn vader ook in IJsland geweest”, vertelde Peter in een eerder interview.

icon_main_info_white_glyph

Bijzondere zeiltocht

De bemanning van zeiljacht Edda, waar Peter Velten deel van uit maakt, is sinds vrijdag 30 juni onderweg naar IJsland. Gerrit Velten zou deze bijzondere tocht samen met Ed van der Veen, eigenaar van de Edda, dit jaar houden, maar overleed vorig jaar augustus onverwachts.
Zijn zoon Peter maakt nu de zeiltocht naar IJsland en heeft een deel van de as van Gerrit meegenomen, om daar uit te strooien.

Edda Land in zicht I Jsland
Land in zicht!
Beeld: Ed van der Veen

Geweldige ervaring

De bemanning heeft onderweg diverse weertypes gehad. “De laatste dagen voordat we in Reykjavik aankwamen, was het slecht weer; windkracht 7, met uitschieters naar 8”, vertelde Peter in het radioprogramma Twente wordt Wakker. “Het is een geweldige ervaring, ik zou em niet willen missen. Maar ik ben ook wel lang van huis, en ik mis mijn vrouw en kinderen natuurlijk wel.”

Op weg naar Reykjavik zag de bemanning heel in de verte de vulkaan lava spuwen. De uitbarsting is zo’n dertig kilometer van Reykjavik.

Edda in de haven
De Edda in de haven.
Beeld: Ed van der Veen

De bemanning blijft een paar dagen op IJsland. De planning is om donderdag 20 juli weer zee te kiezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.