Verkeer
Stuur appje
Zoek
Peter Velten en dochters Vlinder en Merel.
In samenwerking met
Twente FM logo

Peter Velten op zeiltocht met een missie: 'Metershoge golven, best spannend, maar heel mooi'

 • Peter Velten en dochters Vlinder en Merel.
  Zeilen naar IJsland, tocht met een missie.
  Beeld: E. Velten
 • IJsland zeiltocht op zee
  Zeilen naar IJsland, tocht met een missie.
  Beeld: P. Velten
 • IJsland zeiltocht op zee 2
  Zeilen naar IJsland, tocht met een missie.
  Beeld: P. Velten
 • IJsland zeiltocht aangemeerd
  Zeilen naar IJsland, tocht met een missie.
  Beeld: P. Velten
 • IJsland zeiltocht in de haven
  Zeilen naar IJsland, tocht met een missie.
  Beeld: P. Velten

Metershoge golven, maar prachtig weer op de dag dat het in Nederland stormde. De bemanning van zeiljacht Edda meerde op de vroege donderdagmorgen aan Stromness op de Orkney-eilanden. Peter Velten vertelt erover in Twente wordt Wakker.

Bijzondere tocht

Voor Peter Velten en Ed van der Veen begon vrijdag 30 juni een bijzondere tocht: ze zeilen naar IJsland. Een zeiltocht die Peters vader, Gerrit Velten, dit jaar had willen maken, maar hij overleed onverwacht in augustus vorig jaar, op 71-jarige leeftijd. Een deel van de as van Gerrit gaat mee, om uitgestrooid te worden in IJsland.

Uitgezwaaid

Bijna een week is de Edda nu op weg naar IJsland.
De mannen van de Edda werden afgelopen weekend vanuit Lemmer uitgezwaaid door familie en vrienden.

Stormachtig

De eerste dagen was er een windkracht zes en acht Beaufort, en dat betekende een stormachtige wind, met snelheden van 70 kilometer per uur met pieken tot 117 kilometer per uur.

Peterhead

“In de nacht van maandag op dinsdag was ineens alle wind weg, binnen vijf minuten.” Op de motor werd de tocht voortgezet naar Peterhead in Schotland. Even zette de bemanning voet op wal, om al snel weer het ruime sop te kiezen, op weg naar de Orkneys.

“Als we aan dek zijn zitten we allemaal vast aan een zogenaamde lifeline, van het dek af spoelen is bijna niet mogelijk”

Stromness

Daar kwam de boot donderdagochtend om 03.15 uur aan. “We liggen aangemeerd op Stromness”, zegt Peter. “Het is een heel bijzondere reis. De reis op zich, het zeilen, het op zee zijn. Golven hebben van dik vier meter. Overspoeld worden door water. Best spannend, maar ook heel erg mooi. Als we aan dek zijn zitten we allemaal vast aan een zogenaamde lifeline, van het dek af spoelen is bijna niet mogelijk.”

Uitsmijter met spek

De dag dat over Nederland een storm raasde, hadden ze op de Edda de hele prachtig weer. “Vandaag is het een beetje bewolkt, 17 graden. Best lekker.”
De bemanning bestaat uit vijf mannen. Peter: “De sfeer is goed. Het eten ook. Gewone kost: aardappeltjes, boontjes; ’s ochtends uitsmijter met spek.”

Far Oer eilanden

Als het weer goed vaart de Edda vrijdagmorgen om een uur of zes verder. Peter: “De volgende stop is op de Far Oer eilanden, een dag of drie, vier varen.”

Peter Velten (links) en Ed van der Veen achter het stuur van de Edda.
Lees ook
Peter en Ed op weg naar IJsland, een zeilreis met een missie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.