Verkeer
Stuur appje
Zoek

Thales-radars zitten windmolenplannen mogelijk in de weg: eerst extra onderzoek

Thales hengelo 1twente
Beeld: 1Twente

De komst van nieuwe windmolens in de omgeving van Hengelo is nog geen gelopen race. Mogelijk verstoren de molens de radarsystemen die Thales ontwikkelt voor bijvoorbeeld het Nederlandse en het Noorse leger. Onderzoeksbureau TNO gaat aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke verstoringen door windmolens.

Het onderzoek richt zich op verstoring door windturbines die binnen een straal van zes kilometer van Thales worden geplaatst. De directie van het bedrijf waarschuwde de gemeente eerder al in een brief.

Onderzoeksbureau TNO gaat nu eerst onderzoek doen naar het mogelijke effect van de windturbines op de radarsystemen van Thales, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Zolang dat onderzoek loopt, kunnen de windmolenplannen niet doorgaan.

Thales
Lees ook
Zorgen bij Thales over mogelijke verstoring radarsystemen door windturbines

Twee plannen

Er liggen twee plannen voor windmolens binnen een straal van zes kilometer van Thales. Het gaat om twee windmolens ter hoogte van knooppunt Buren, waar de A1 en A35 elkaar kruisen, en om een aantal turbines op Plein Westermaat, ter hoogte van bouwmarkt Bauhaus. Met name naar die laatste locatie gaat TNO onderzoek doen.

De strook langs de A35, tussen grofweg Enschede en Hengelo, is aangewezen als een van de vier clustergebieden waar 15 tot 30 turbines per gebied komen. "Onze inschatting is dat de onderzoeken van Thales niet voor vertraging zorgen", zegt een woordvoerder van de provincie, die de windmolenplannen coördineert. "En voor zover bekend, hoeft dit ook geen probleem op te leveren voor het clustergebied."

Pexels windmolen
Lees ook
Actiegroep tegen windturbines Hengelo, Delden en Borne dient bezwaar in bij provincie

Het is de bedoeling dat er de komende jaren tientallen nieuwe windmolens bijkomen in Overijssel. Om de doelstellingen van 2030 te halen, komen er zo'n 90 windmolens bij, waarvan dus ook meerdere in de omgeving van Hengelo en Enschede.

Thales laat in een reactie weten in gesprek te zijn met de gemeente Hengelo. "We zullen voor de locaties die worden aangewezen, gezamenlijk onderzoek verrichten naar de effecten op onze bedrijfsvoering. In het bijzonder gaat het om elke obstructie die binnen een straal van zes kilometer van Thales wordt geplaatst."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.