Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo minst gezonde gemeente van Twente, wel meest nuchtere

20230801 obesitas Almelo
Beeld ter illustratie
Beeld: Unsplash

Van alle tukkers vinden de mensen in Almelo zichzelf het meest ongezond. Langdurige ziekte en ernstig overgewicht komen in Almelo meer voor dan in andere gemeenten. Aan het alcoholgebruik ligt het niet: In Almelo drinken ze juist het minst van heel Twente. Dat blijkt uit de nieuwe gezondheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS meet verschillende aspecten van gezondheid bij mensen. En wat opvalt is dat het eigen gezondheidsbeeld van Nederlanders flink is gedaald in twee jaar tijd. In Almelo had in 2020 77 procent van de mensen een positief gezondheidsbeeld. Dat is nu gedaald naar 66,6 procent. En dat is het laagst van heel Twente.

Moeite met rondkomen

Waarschijnlijk is onder andere corona boosdoener van de daling. Dat bevestigt GGD Twente. Onderzoeker bij GGD Twente Cherelle van Stenus legt uit dat geld ook een rol speelt: “Mensen hebben steeds meer moeite om rond te komen. De financiële situatie is toch gelinkt aan je gezondheid.” Wanneer iemand elke maand moeite heeft met rondkomen, levert dat stress op. “En dat doet veel met je gezondheid.” GGD blijft monitoren en ondersteunt ook volgend jaar de gezondheidsmonitor door een steekproef uit te voeren onder Twentenaren.

Obesitas in Almelo

Naast hoe men de gezondheid ervaart, komen er uit de gezondheidsmonitor nog meer opvallende cijfers naar voren over Almelo. Zo zijn er nergens in Twente meer mensen met obesitas. In Almelo is ruim 56 procent te zwaar. Daarvan heeft ruim 40 procent obesitas, dat is ernstig overgewicht. Bij een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger is er sprake van obesitas. De kans op ziektes zoals diabetes en kanker nemen dan toe.

Opvallend weinig alcoholmisbruik

Opvallend is dat alcoholmisbruik weinig voorkomt in Almelo, terwijl Twentenaren flink boven gemiddeld overmatig drinken. Met overmatig drinken wordt bedoeld dat vrouwen minimaal 14 glazen alcohol drinken in de week en mannen minimaal 21 glazen. Even ter vergelijking: in Twente drinkt 8,5 procent overmatig en in Almelo staat dat percentage op 4,7.

Een op de vijf rookt

Hoewel het alcoholmisbruik in Almelo ver onder het gemiddelde ligt, zijn er wel veel rokers in Almelo. Ruim een op de vijf inwoners van Almelo rookt. Enschede komt daar vlak achteraan. Een lichtpuntje is wel dat het aantal rokers met 1 procent is gedaald ten opzichte van 2020.

Stoppen met roken?

Er zijn tal van manieren om te stoppen met roken. Zo zijn er cursussen met begeleiding. Vaak vergoedt de zorgverzekering deze. Mocht er geen cursus beschikbaar zijn, is er online heel wat beschikbaar. Kijk voor het volledige overzicht van hulpmiddelen om de verslaving te overwinnen op de website van GGDTwente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.