Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hond negeert teken, voor baasjes blijven ze een gruwel: Almelose dierenarts geeft raad

20230718 Dierenarts ter Keurs Almelo teken
Herman ter Keurs controleert een hond op vlooien. “Grijp niet meteen naar bestrijdingsmiddelen”, luidt zijn boodschap.
Beeld: Dierenarts Ter Keurs

Het tekenseizoen is in volle gang en daar kunnen veel hondenbezitters over meepraten. De meningen van de baasjes zijn echter sterk verdeeld als het gaat over bestrijden of voorkomen van teken. Dierenarts Herman ter Keurs geeft advies en laat het uiteindelijk aan zijn klanten over. “De aanpak verschilt per hond. De ene vacht is de andere niet. Merk je af en toe een teek op dan volstaat de tekenpen. Is het keer op keer raak dan kun je een bestrijdingsmiddel overwegen. Maar dit komt uiteindelijk wel in het milieu terecht. Dat moeten we ons goed realiseren.”

Herman ter Keurs krijgt ze met regelmaat over de vloer in z’n praktijk: “M’n hond heeft een teek! Wat nu?” Een echt tekenseizoen bestaat niet, maar als je daar al van wilt spreken is dat momenteel in volle gang. ,,De teek behoort tot de spinachtigen en wordt actief bij een buitentemperatuur van 7 graden Celsius. Dat is dus een groot deel van het jaar. Hoe warmer en vochtiger des te actiever ze zullen zijn en dat zien we soms terug op onze hond als we er een wandeling mee hebben gemaakt.”

Nauwelijks klachten

Het is alleen veel belangrijker dat we snel een teek van ons eigen lichaam verwijderen dan dat bij de hond, verzekert Ter Keurs. ,,In tegenstelling tot mensen krijgen de meeste honden na een besmettelijke tekenbeet nauwelijks klachten. In het ergste geval kunnen er gewrichtsproblemen ontstaan of worden de nieren aangetast. Ik maak het bijna niet mee in onze praktijk.”

Tabletvorm meest effectie

De vraag luidt derhalve wat je ermee moet. De noodzaak tot preventieve maatregelen ter bescherming van je trouwe viervoeter is niet echt aanwezig als je de Almelose dierenarts beluistert. Bovendien hangt er een prijskaartje aan bestrijdingsmiddelen en wordt het milieu er onnodig veel mee belast. Ter Keurs: “We kennen de teken- en vloeienband, de pipet met nekdruppels en ten derde, de pillen. Dat zijn de drie middelen tegen teken. De tabletvorm is veruit het meest effectief. Maar ook de meest prijzige. Afhankelijk van het gewicht van de hond komt de dosering neer op zo’n 15 tot 20 euro per maand.”

Nestelende vogels

Het is goed te weten dat we het niet over medicatie hebben, maar over bestrijdingsmiddelen benadrukt de dierendokter. “Dus als je zonder kunt, is dat aan te raden. Jammer dat we daardoor minder van die spullen verkopen, maar we moeten erkennen dat het bestrijdingsmiddel door de huid wordt opgenomen en via de ontlasting en de urine van de hond in de natuur terecht komt. Vogels pikken bijvoorbeeld de hondenharen op om te nestelen. Daar zit dan wel dat spul in.”

Handigheidje

Ter Keurs zegt het aan de klant over te laten na deze goed te hebben voorgelicht over bestrijdingsmiddelen tegen teken en ook vlooien. “Als je hond sporadisch een teek oppakt, kun je volstaan met het verwijderen met een tekenpen. Dat vergt een handigheidje. Er kan soms een deel van de kop van teek in de huid achterblijven, maar dat is geen ramp. Meestal komt dat er vanzelf een keer uit. Heb je een hond met een vacht die vatbaar is voor vlooien en het is iedere dag raak, dan biedt een van de drie genoemde bestrijdingsmiddelen uitkomst.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.