Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo in het donker: Nacht van de Nacht moet bewustwording voor lichtvervuiling creëren

Guille pozzi sbc I An4 Mn14 unsplash
Beeld: Unsplash

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Om bewustwording te creëren van de hoeveelheid lichthinder, energieverspilling en lichtvervuiling wordt er elk jaar de Nacht van de Nacht georganiseerd. Deze avond heeft als doel Nederland donkerder en duurzamer te maken. Dit jaar is de negentiende editie op zaterdag 28 oktober en worden er door heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd: in het donker. Ook in Almelo worden meerdere activiteiten gehouden waarbij er weinig tot geen licht aan bod komt.

Activiteiten in Almelo

AstronA (Astronomie onderwijs Almelo) is een groep amateur-astronomen die hun interesse en kennis van sterrenkunde willen delen met geïnteresseerde Almeloërs. Dat zullen zij ook doen tijdens de Nacht van de Nacht.

Zaterdag 28 oktober begint de Nacht van de Nacht in Almelo om 17:00 bij het Natuurhus. Er zal geen elektrisch licht branden. Het Natuurhus wordt namelijk verlicht door brandende kaarsen en je kan tot 19:00 bij kaarslicht aanschuiven bij het stamppot buffet. Daarna worden de deelnemers in groepen opgesplitst. De ene groep gaat met paard en wagen naar De Gravenallee in Almelo om daar vleermuizen en nachtvlinders te zoeken. De andere groep krijgt binnen in het Natuurhus van IVN en AstronA informatie over planeten en sterren om vervolgens bij helder weer buiten met telescopen sterren te kijken. Bij slecht weer zal er een quiz georganiseerd worden. Vorig jaar waren er ongeveer 80 geïnteresseerde Almeloërs aanwezig bij de Nacht van de Nacht.

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Aanmelden voor de Nacht van de Nacht is verplicht en kan via de website.

Nederland en lichtvervuiling

Als je op de wereldkaart van lichtvervuiling kijkt (light pollution map), steekt Nederland in vergelijking met de rest van Europa er met kop en schouders bovenuit. In Nederland maken we op veel manieren gebruik van licht maar ook licht dat altijd aanstaat. Denk aan lampen die blijven branden in grote bedrijfspanden of digitale reclameborden langs de snelweg.

Lees verder onder de afbeelding.


Lichtvervuiling NL
In vergelijking met de rest van Europa, heeft Nederland veel meer lichtvervuiling dan andere delen
Beeld: Screenshot light pollution map

Gezondheid en vogels

Alle overbodige verlichting heeft ook effect op de gezondheid van mens en dier. Zo vermeldt de website van de Nacht van de Nacht dat sinds we in huishoudens elektriciteit en lampen gebruiken, we gemiddeld anderhalf uur per nacht minder zijn gaan slapen. Deze verstoring van ons natuurlijke ritme, in combinatie met stress en andere negatieve factoren, wordt de gezondheid van de mens en dier aangetast.

Ook voor trekvogels is lichthinder een probleem. Vogels die in de nacht vertrekken uit Nederland om door te trekken naar een ander land, raken uit koers en in de war door de verlichting. Vogels vliegen zichzelf hierdoor dood door bijvoorbeeld tegen de verlichting aan te vliegen of ze blijven vanwege de verwarring rondjes vliegen totdat ze door uitputting neervallen.

Gemeente Almelo

Bij de gemeente Almelo is het probleem lichtvervuiling een bekend probleem. In de raadsvergadering van 8 november 2022 is er een motie aangenomen waarin het college werd verzocht de raad te informeren over de maatregelen die de gemeente neemt om lichtvervuiling tegen te gaan.

icon_main_info_white_glyph

Het college is verzocht om:

1. Kritisch naar het eigen nachtelijk lichtgebruik te kijken en in de verlichting ’s nachts uit te schakelen, c.q. te verminderen tot 50% in de eigen gebouwen.

2. Ondernemers, instellingen en inwoners op te roepen door middel van een bewustwordingscampagne het lichtverbruik te verminderen of zelfs uit te schakelen in de nacht.

3. Aan nieuwe bedrijven en of bij de afgifte van nieuwe vergunningen te vragen een verlichtingsplan te maken c.q. dit mee te nemen als idee in het uit te werken voorstel voor het lichtplan.

4. In beeld te brengen hoe lichtvervuiling in Almelo teruggedrongen kan worden en of een lichtplan daarbij ondersteuning kan geven.

5. Om voor de perspectiefnota 2023 dit met de raad te delen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.