Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijten, opsporen en aanblaffen: enthousiaste speurneuzen gaan bij Almelose hondenvereniging op voor politiehond

230926 politiehond unplash
Beeld: Unsplash

De herfst is begonnen en dat betekent voor Hondenvereniging Speurder DOS in Almelo maar één ding: de najaarskeuring komt eraan. Aankomend weekend is er voor het eerst in Almelo een keuring door de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) voor potentiële politiehonden. De speurhonden worden gekeurd en ontvangen bij het slagen van de test en officieel certificaat.

Voor het eerst in de geschiedenis van Speurder DOS houdt de vereniging een officiële najaarskeuring. “Als vereniging moet je kwaliteiten hebben om een keuring te kunnen organiseren”, vertelt Gerrit Hoek, voorzitter van Hondenvereniging Speurder DOS. “Hiervoor heb je een geschikte plek nodig, genoeg leden en dus ook de nodige vrijwilligers. Dit jaar is het ons gelukt en kijken we uit naar aankomend weekend.”

Najaarskeuring

Een najaarskeuring bestaat uit twee gedeeltes. Hoek: “In de ochtend wordt er tijdens het eerste onderdeel gekeken naar bijvoorbeeld het springen en het speuren. In het bos liggen kistjes verstopt die de honden moeten vinden en aantonen door middel van blaffen. Daarnaast worden er oefeningen gedaan met pakwerkers, zoals het bijten in het zogenoemde IPO pak.”

Het tweede gedeelte bestaat onder meer uit geluid. De honden worden getest op schoten van een politiegeweer. “Politiehonden krijgen vaak te maken met dit soort geluiden. Het is daarom belangrijk dat ze hier goed op reageren.” In totaal keurt de KNPV dit weekend dertien honden.

icon_main_info_white_glyph

Pakwerk

Pakwerk wordt gezien als officiële sport. Hier worden honden getraind op het opsporen, bijten, aanblaffen en stellen van verdachte personen. Een pakwerker heeft hiervoor een beschermend overall aan. Ook wel het Internationale Prüfungs Ordung (IPO) pak genoemd.

Selectie

Volgens voorzitter Hoek komt niet elke hond in aanmerking met een keuring. “In eerste instantie hoeft een hond niet mooi te zijn, maar moet het goed zijn.” Om een selectie te vormen bezoeken drie keurmeesters en twee pakwerkers van het KNPV verschillende hondenverenigingen in Overijssel. “Als ze de selectie rond hebben nodigen zij de kandidaten en hun baasje uit voor, in dit geval, de najaarskeuring.”

Opleiden tot politiehond

Speurder DOS neemt drie maanden de tijd om te kijken of een hond geschikt is als politiehond. “Wij vinden het belangrijk dat er potentie inzit. Voor zowel de hond zelf als de eigenaar. Diegene moet namelijk geschikt zijn om de hond te begeleiden.” In totaal duurt een opleiding tot politiehond drie jaar en wordt er ongeveer drie keer per week getraind. “Met als doel het certificaat te behalen”, vult de voorzitter aan. De eigenaar kan de speurhond uiteindelijk verkopen aan politie of defensie, maar kan er ook voor kiezen om de hond te houden voor professioneel hondensport.

Nieuwe leden

De hondenvereniging telt nu ongeveer dertig leden. “We willen naast de huidige leden ook meer jeugd bereiken. Er is namelijk een gebrek aan pakwerkers en de nieuwe generatie kan dit overnemen.” Na het weekend hoopt de vereniging het ledenaantal uit te breiden. “We willen iedereen kennis laten maken met de hondensport, omdat het een hele mooie hobby is.”

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

De najaarskeuring wordt op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober gehouden aan de Sluiskade Noordzijde in Almelo.

Aanmelden voor de opleiding tot politiehond kan via [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.