Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Enter

Peter en Ed op weg naar IJsland, een zeilreis met een missie

De foto is ergens in 2008 gemaakt. Vader en zoon, lachend en genietend, op een boot in Noorwegen. Deze maand zeilt Peter Velten naar IJsland, een zeiltocht die vader Gerrit dit jaar wilde maken. Gerrit overleed plotsklaps in augustus vorig jaar, op 71-jarige leeftijd. Een deel van de as van Gerrit gaat mee.

Op de motor door Europa, vissen in Noorwegen, jagen in Duitsland, naar de thuiswedstrijden van FC Twente. Peter koestert de herinneringen aan zijn vader. Ze voeren ook samen. “We zijn begonnen met een rubberbootje, daarna kwam er een aluminium bootje, toen een motorboot met 50 pk erachter. Vissen op ons favoriete plekje in Noorwegen. Dan gingen we drie weken op vakantie en waren we daar gewoon twee weken op de camping, elke dag vissen.”

Vader en zoon in Noorwegen.
Vader en zoon in Noorwegen.
Beeld: Eigen foto

“Hij was ook gek op sport, we gingen samen naar de thuiswedstrijden van FC Twente. Ongezouten commentaar leveren ook. Later kwamen de kleinkinderen en nam hij iets meer rust om tijd met hen door te brengen en je kon zien dat hij daar bijzonder van genoot.”

Zeilen naar IJsland

Gerrit Velten, tot zijn overlijden in augustus vorig jaar voorzitter van de Regionale Stichting Enterse Zomp, hield niet alleen van varen over de Regge, maar ging ook grotere vaaruitdagingen niet uit de weg. Met Ed van der Veen uit Enter, eigenaar van het zeiljacht Edda, sprak hij in mei 2022 af om in de zomer van 2023 naar IJsland te zeilen. Dat land wilde hij altijd nog eens zien.
“Er moest nog een aantal bemanningsleden bij komen voor die tocht, en vrijdag 19 augustus, tijdens een barbecue in de jachthaven, zegden twee ervaren zeilers toe om mee te gaan”, vertelt Ed. “De volgende dag kreeg ik een appje dat Gerrit overleden was.”

“Een mooi plan om in gedachten van mijn vader die tocht voort te zetten”

'Gewoon doen'

Tijdens een herdenkingsavond bij Rotary Rijssen Regge Regio, waar Gerrit lid van was, zat Ed aan tafel bij Peter en zijn vrouw Esther. De zeilreis kwam ter sprake. De vraag was snel gesteld: zou Peter niet mee willen naar IJsland?
Zo ging het balletje rollen. Peter liet de vraag een paar dagen bezinken. “Het is nogal wat, zo’n reis. Esther, mijn vrouw, zei dat ik het gewoon moest doen: ‘Zoiets doe je maar eens in je leven’. Ik heb er twee, drie dagen overheen laten gaan. Het leek me toch een mooi plan om in gedachten van mijn vader die tocht voort te zetten, richting IJsland.”

Thingvellir

Hij belde Ed om aan te geven dat hij meeging. “We nemen een beetje as van pa mee, en dat strooien we uit bij Thingvellir, daar is de oudste democratie van Europa gesticht. Een heel mooi plekje met als bijzonder punt een klein wit kerkje, waar een hele mooie rivier langs stroomt. Daar wordt de as uitgestrooid. Dan is hij er ook geweest.”

Thingvellier in IJsland.
Thingvellier in IJsland.
Beeld: Pixabay

Bemanning compleet

Inmiddels is de bemanning compleet met scheepskok Gerrit Wijmenga, Jan Wildeman uit Oldenzaal, Ernst de Jager uit Enter en Denis van der Veen, zoon van Ed. Het team is volop bezig met de voorbereidingen van de tocht, die vijf a zes weken gaat duren. De boot moet tiptop in orde, er zijn nieuwe accu’s geplaatst want onderweg moet gekookt worden, er moet voldoende voedsel, water en brandstof aan boord. De bemanning heeft al een proeftocht naar Helgoland achter de rug.

icon_main_info_white_glyph

Zeemijl en knoop


De zeereis naar IJsland is tussen de 1200 en 1300 zeemijl. Een zeemijl is 1852 meter, bijna twee kilometer. De heenreis komt op zo’n 2500 kilometer, en dat geldt ook voor de terugreis.

De boot vaart met een gemiddelde snelheid van 8 knopen. Een knoop is een zeemijl per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 kilometer per uur.
Een snelheid van 8 knopen is zo’n 14,15 kilometer per uur.

Weken op het water

Het vertrek is gepland op vrijdagavond 30 juni. Vanuit Lemmer varen ze naar Den Oever, Blyth, Kirkwall, Orkneys, Lerwick, Shetlands, Torshavn, Far Oer, Heimaey, Vestmannaeyjabae en dan naar Reykjavik. De verwachte aankomst is op 16 juli.
De zeilers blijven zes dagen op IJsland en gaan dan via dezelfde route weer terug. Rond 6 augustus hoopt de bemanning met de Edda de haven van Lemmer weer binnen te varen.

Ed geeft jullie hieronder een rondleiding door de boot.

Zeilreis met missie

Peter: “Het wordt een bijzondere tocht met heel veel mooie momenten waar we heel veel mooie herinneringen aan overhouden. Een zeilreis met een missie, met in gedachten mijn vader. Als ’t ware vaart hij gewoon mee. Hij kijkt van boven met ons mee en ik denk dat hij heel trots op ons zal zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Volg de reis

Op de hoogte blijven van het verloop van deze zeilreis kan via Twente FM, via radio interviews in Twente Wordt Wakker, en foto's en verhalen op de site.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.