Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer dan alleen een pootje geven: in Almelo worden speurhonden getraind

Wanneer je een hond in huis neemt is het trainen van zo’n viervoeter erg belangrijk. Toch stopt het voor veel mensen na het behalen van de puppycursus. In Almelo gaat het trainen van honden verder dan alleen een puppycursus en kan je je hond laten opleiden tot speurhond.

Skipper hondentraining in Almelo geeft detectietraining aan baasjes die dit graag hobbymatig zouden willen leren. Een van de instructrices is Rosemarie Eijsink. Haar hond Elin is opgeleid tot speurhond. Op het eerste oog lijkt Elin op alles behalve een grote, stoere speurhond. Elin is een klein, vriendelijk, wit hondje. Ze is een West Highland White Terriër. Deze hondensoort staat er om bekend een beetje eigenwijs te zijn maar dat maakt volgens Eijsink niets uit: “Elke hond kan een speurhond worden.”

Training

Hondeneigenaren melden zich volgens Eijsink ‘voor de fun’ aan voor de detectie training. “Het is altijd leuk om iets met je hond te doen. Als speurhonden hun neus gebruiken, worden ze daar heel erg moe van. Dat is een bijkomstigheid die mensen soms wel fijn vinden in de thuissituatie.” Om een hond te trainen tot speurhond worden de honden een bepaalde geur aangeleerd waarbij ze een emotie krijgen. Volgens de instructrice moet het op die manier voor de hond leuk worden om een geur op te zoeken. Zij belonen de hond op de emotie van de geur en niet op een voorwerp. Zo leert de hond specifiek de geur te herkennen en niet aan te slaan op de vorm waar de geur zich bevindt. Als je bijvoorbeeld de hond de geur van peper aanleert, pleit Eijsink ervoor dat de hond niet aangaat op de peperbus maar alleen op de geur ervan.

“Je kan je voorstellen dat niet iedereen daarvan gediend is.”

Altijd aan het werk

Elin is bijna elf jaar oud maar is nog geen oude rot in het vak. Pas drie jaar geleden leerde zij hoe het is om dingen op te sporen. “In principe kan je alle honden er op trainen maar een pup is natuurlijk het makkelijkst”, vertelt Eijsink in 1Twente Vandaag. Elin is getraind om de geur van wiet, tabak en kruidnagel op te sporen. In feite is Elin altijd aan het werk. “Ze heeft natuurlijk constant haar neus aan”, zegt Eijsink. “Als ze wiet ruikt, wil ze daar naar verwijzen. Dat is niet altijd even leuk als ik door bepaalde wijken van Enschede loop. Als Elin wil verwijzen, legt ze haar kop erop. Je kan je voorstellen dat niet iedereen daarvan gediend is.”

Demonstratie

Om een detectie training uit te voeren, werkt de hondenschool met boxen waarin een object met een geur verstopt zit. Deze detectieboxen heeft Eijsink meegenomen naar de televisiestudio van 1Twente om een korte demonstratie te geven. Drie zwarte boxen, in één van de drie een zakje met wiet verstopt, staan op een rij op de grond. Tijd voor Elin uit te zoeken in welke van de drie boxen het zakje met wiet verstopt ligt. De eerste twee boxen loopt het kleine hondje snel voorbij. Bij de laatste box blijft Elin staan, legt haar kop op de box en gaat er naast zitten: het zakje met wiet is gevonden.

In de televisiestudio is stiekem nog ergens een geurstokje verstopt. Elin wordt op de proef gesteld om ook deze op te sporen. Het kost haar even zoeken maar uiteindelijk weet ze het stokje te vinden. “Normaal gesproken laten we de objecten iets langer liggen, zodat de geur beter kan verspreiden”, verdedigt Eijsink met een lach haar hond.

50723 speurhond
Speurhond Elin verwijst naar de box met de geur
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.