Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Diepemaat over problemen bij Spacebar en WARP: ‘Er is perspectief, maar bal ligt bij de organisatie’

WARP Technopolis
Volgens cultuurwethouder Jeroen Diepemaat is er perspectief voor WARP Technopolis - inclusief Spacebar, dat vorige week de deuren sloot - maar de bal ligt bij de organisatie.
Beeld: Ernst Bergboer

Spacebar in Enschede besloot vorige week als donderslag bij heldere hemel de deuren te sluiten. Reden: de hoge kosten voor energie en huur. Maar de toekomst van de creatieve broedplaats aan het stationsplein was al langer onzeker. Het stationsgebied gaat binnen afzienbare tijd op de schop en een nieuwe locatie is nog niet gevonden. Perspectief is er wel, meldde cultuurwethouder Jeroen Diepemaat maandagavond aan de gemeenteraad.

WARP Technopolis - de feitelijke broedplaats - is met het Museum of the Future kunstclub Sickhouse en Spacebar gevestigd in het voormalige VVV-pand aan het Enschedese stationsplein. Spacebar is een zelfstandige bv, maar alle entiteiten worstelen met hoge kosten. Vorige week vrijdag protesteerden de gebruikers tegen de sluiting. In dat protest lag ook een oproep aan de gemeente om de helpende hand te bieden.

Centraal

Diepemaat stelde maandagavond altijd bereid te zijn om ‘van alles te doen, maar wel in de juiste volgorde’. Het gaat, zo stelde hij, niet om de locatie maar om de functie. Dat standpunt wordt door de gemeenteraad gedeeld. PlanetArt, de organisatie achter WARP (maar ook tech-festival GOGBOT en de overige functies van de broedplaats) heeft een voorkeur voor een nieuwe centrale plek in de stad.

Perspectief

Er worden ‘oplossingsrichtingen verkend’, volgens de wethouder, maar de bal ligt op dit moment bij PlanetArt. “We zijn bezig met een andere locatie en dat ziet er perspectiefvol uit.” Op het moment dat er een plan ligt waarin de gemeente en de kunstorganisatie zich kunnen vinden, is de raad aan zet.

Still Site Spacebar
Lees ook
Spacebar in Enschede sluit ruim twee maand de deuren, kunstenaars gaan in protest

De financiële problemen van de organisatie waren ook voor de wethouder een verrassing, zo stelde hij maandagavond in antwoord op vragen van de PvdA-fractie. “Ondanks het feit dat er veel contact is. Mijn beeld is dat wel dat de energielasten niet het grootste probleem zijn”, voegde hij daar aan toe. Hij refereerde daarbij aan een tegemoetkoming van 36.000 aan PlanetArt om die kosten te dempen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.