Bij Kung Fu denken de meeste mensen aan hoge sprongen en schoppen, met messen zwaaien of een grote panda. Enschedeër Edgar Zimmermann niet. Als ‘sifu’ geeft hij les op zijn eigen Kung Fu school. Hij is gespecialiseerd in de WingTczun-stijl, een moderne variant van de eeuwenoude Chinese vechtkunst, gericht op zelfverdediging. Zijn EWO Academy blaast dit jaar dertig kaarsjes uit.
Geen brute kracht, maar slimme technieken, balans en snelle reflexen. Dat is het idee achter de lessen van sifu (dat betekent: meester) Zimmermann.
Zijn school bevindt zich naast de Alphatoren in het hart van Enschede. “We bestaan dertig jaar, de tijd is voorbijgevlogen”, vertelt Zimmermann met een grote glimlach op zijn gezicht. Zelf beoefent hij de oude Chinese vechtsport al ruim 37 jaar. “Ik vind het geweldig om te doen, heb er nog altijd veel plezier in. Ook in het lesgeven.”
Het leukste daaraan? “Zien hoe de kinderen groeien in de wereld van Kung Fu. Zien hoe ze beter worden in de sport, maar ook hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen”, legt de meester trots uit. Hij biedt trainingen aan kinderen vanaf vier jaar, maar ook aan jongeren, volwassenen en vrouwen die zich weerbaarder willen voelen. “Ze moeten er wel wat voor doen, het komt niet zomaar aanwaaien. Om die motivatie en toewijding te zien, is geweldig.”
Ook zijn eigen geduld wordt soms op de proef gesteld, geeft hij eerlijk toe als hij een kant moet noemen die minder leuk is. “Als er nieuwe kinderen starten, moet ik ze alles opnieuw uitleggen. Je valt dan in herhaling. Dat kan wel vermoeiend zijn.”
Kung Fu is een verzamelnaam voor allerlei verschillende stijlen van die vechtsport. De jubilerende school in Enschede focust zich op de moderne stijl WingTczun Kung Fu. Daarbij wordt de focus gelegd op zelfverdediging bij een korte afstand tussen tegenstanders. De stijl komt voort uit Wing Chun, dat beroemd werd door grootmeester Yip Man en zijn leerling Bruce Lee.
In WingTczun wordt geen brute kracht gebruikt om een tegenstander onder controle te houden, maar een goede houding, balans en snelle reacties. Zimmermann geeft een treffend voorbeeld. “De meeste mensen zetten een stap achteruit als ze benaderd worden door een ander. Maar dat is niet goed. Want als jij achteruit stapt, zet die ander een stap naar voren en blijf je achteruit lopen. Dus ik geef hetzelfde antwoord: ik stap ook naar voren. Met achteruit lopen win je nooit.”