Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zeldzame vlinder laat zich zien in Almelo: 'Ik hoop dat er in de toekomst meer bij komen'

210623 ijsvogelvlinder
Nijkamp fotografeerde de vlinder
Beeld: Bert Nijkamp

Toen de Almelose Bert Nijkamp over de Tukkersdijk liep, zag hij daar iets fladderen waar hij nog even niet op gerekend had: de kleine ijsvogelvlinder. En dat is bijzonder, want deze vlindersoort is zeldzaam. Hij staat zelfs op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

Volgens de vlinderstichting ging het in de jaren negentig niet goed met de kleine ijsvogelvlinder. Rond het jaar 2000 was de populatiegrootte nog maar tien procent van die in 1992. Daarna heeft de vlinder, dankzij de hulp van natuurbeheer, zich beter hersteld. Toch is het nog steeds bijzonder als je hem ziet vliegen volgens Nijkamp. “Het zijn kwetsbare vlinders, met een kleine populatie en er is maar weinig gebied waar de omgeving goed is.”

icon_main_info_white_glyph

Leefomgeving

De kleine ijsvogelvlinder is gek op gevarieerde bossen en bosranden met een hoge luchtvochtigheid. Waarschijnlijk heeft de ijsvogelvlinder hier ook zijn naam aan te danken. Deze vlinder is namelijk net zoals de ijsvogel graag in vochtige bossen.

Tukkersdijk

In het Nijreesbos in Almelo ziet Nijkamp geregeld de vlinders voor zijn neus voorbij fladderen. Aan de Tukkersdijk zag hij er maar één vliegen. “Normaal gesproken zou je ze constant moeten zien. Ik hoop dat er in de toekomst meer bij komen.” Nijkamp ziet de kansen schoon om in de toekomst meer kleine ijsvogelvlinders rondom de Tukkersdijk te zien vliegen. “De omgeving voldoet aan de voorwaarde. Er is voldoende voedsel, veel bomen en dekking en het is er ook vochtig.”

Kamperfoelie

Naast een vochtige omgeving is er nog iets van groot belang voor het overleven van de kleine ijsvogelvlinder. De vlinder heeft namelijk de klimplant kamperfoelie nodig. “In deze plant legt ze haar eieren”, legt Nijkamp uit. In 2020 zijn er op initiatief van stichting De Groene Loper maar liefst vijfhonderd kamperfoeliestruiken gepoot om de vlinder te helpen. Deze zijn bij Twickel, de Doorbraak en het Nijreesbos geplant.

Nijkamp laat het hier niet bij zitten en wil de vlinder verder helpen. “Er gaat een aanvraag bij de gemeente Almelo gedaan worden om nog eens vijfhonderd kamperfoeliestruiken te planten in het Beeklustpark.”

icon_main_info_white_glyph

De kleine ijsvogelvlinder herkennen

De vlinder is een redelijk grote vlinder en is zwart met wit. Het wit loopt in een lijn over het lijf van vleugel tot vleugel. "Als je de kleine ijsvogelvlinder hebt gezien, meldt dat dan via http://www.waarneming.nl/", roept Nijkamp op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.