Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitstel beslissing energietoeslag in Den Haag: Enschede pas op de plaats

Arjan Kampman gemeenteraad
Wethouder Arjan Kampman 'baalt' ervan dat Den Haag nog geen spelregels voor een aanvulling op de energietoeslag heeft vastgesteld, maar kan niet anders dan afwachten.
Beeld: Ernst Bergboer

Uitbetaling van een eventueel tweede deel van de energietoeslag voor dit jaar is voorlopig nog niet aan de orde. Het wetsvoorstel dat die toeslag regelt is nog niet door de Haagse molens. Enschede heeft niet de middelen om de 13 miljoen die ermee gemoeid is voor te schieten.

Over de hoogte van een toeslag ter tegemoetkoming van torenhoge energiekosten is evenmin iets bekend. Daar komt bij dat er geen juridische grondslag voor een voorschot is, zo stelde verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman maandagavond op vragen van D66. Simpel gezegd: al zou Enschede een voorschot kunnen en willen verstrekken, dan is er onzekerheid of de gemeente daarvoor gecompenseerd zou gaan worden. En het mag niet.

‘Zo snel mogelijk’

Kampman zei ‘te balen’ van het uitstel en beseft dat het voor sommige inwoners tot problemen kan leiden. De gemeente sorteert al wel voor op uitbetaling. Zodra Den Haag knopen doorhakt, kan er en voorstel naar de gemeenteraad en kunnen ambtenaren - na goedkeuring van het Enschedese voorstel - overgaan op betaling.

Dat zal, net als bij de vorige verstrekkingen, automatisch gebeuren voor de inwoners die eerder een energietoeslag hebben gekregen. Daarnaast wordt er een nieuwe aanvraagprocedure opengesteld voor degenen die nog niet eerder een toeslag ontvingen, maar denken daarvoor alsnog in aanmerking te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.