Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedees noodfonds geopend: 'De klus is hiermee niet geklaard'

Arjan Kampman Ernst Bergboer 2022 04 19 173325 fvjw
De gemeenteraad verdubbelde het bedrag dat in het Enschedese noodfonds is gestort tot 2 miljoen euro
Beeld: Ernst Bergboer

Een uitbreiding van ‘het pakket inkomensondersteunende maatregelen’, zo stelt de gemeente Enschede in een persbericht over de start van het al eerder aangekondigde Noodfonds. Enschedeërs die door stijgende energieprijzen of inflatie dreigen te worden afgesloten van gas, water of elektriciteit (of erger) kunnen sinds vorige week woensdag een beroep doen op het fonds.

Wethouder Arjan Kampman ziet het fonds primair als een buffer, bedoeld om de ergste nood te lenigen tot het Rijk met structurele oplossingen komt. “De klus is hiermee niet geklaard. Het is een eerste stap.”

Gemeenten doen wat ze doen kunnen

Die ‘inkomensondersteunende maatregelen’, waarvan dat noodfonds onderdeel is, liggen in diezelfde lijn: de gemeente doet wat het doen kan, in de wetenschap dat oplossingen voor het armoedeprobleem uit Den Haag moeten komen. Kampman stelde bijvoorbeeld al veel eerder - en bij herhaling - dat de bijstandsnorm tweehonderd euro omhoog moet. Het Nibud berekende eind vorig jaar nog dat geen enkel huishouden kan rondkomen van de bijstand.

Pleisters plakken

Voor gemeenten zit daar een fors knelpunt. Zeker in het geval er, zoals in Enschede, relatief veel inwoners rond moeten komen van een minimuminkomen. Gemeenten mogen niet aan de inkomensknoppen draaien, met als gevolg dat lokale maatregelen zelden meer zijn dan ‘pleisters plakken’ op falend rijksbeleid.

Gemeenteraad Ernst Bergboer 2022 09 26 184044 cntr
Lees ook
Enschede’s noodfonds komt er - met een paar aanpassingen

Diezelfde puzzel leggen hulpverleners in de stad. Stadsbank, budgetcoaches van Alifa, hulpverleners van het Diaconaal Platform Enschede, allemaal zoeken ze de ruimte in huishoudboekjes die er vaak niet meer is. Met het noodfonds wil de stad in elk geval voorkomen dat inwoners uit huis worden gezet of de winter moeten zien door te komen zonder verwarming of elektra. Kampman: “Dat is de minimale basis, een dak boven je hoofd en warmte.”

Uitvoering noodfonds bij Stadsbank

In het aanvankelijke voorstel voor het Noodfonds wilde het college 1 miljoen euro beschikbaar stellen. De gemeenteraad vreesde dat het fonds te snel leeg zou raken en verdubbelde dat bedrag.

Uitkeringen uit het noodfonds worden geregeld door de Stadsbank. Inwoners die daar aankloppen krijgen budgetadvies aangeboden, maar de verplichting uit de eerdere plannen is geschrapt. Het bedrag dat wordt uitgekeerd blijft wel een lening; ook dat was onderwerp van politiek debat. Aflossing hoeft pas na een jaar, zonder rente, en alleen als het kan.

“Dat is de minimale basis, een dak boven je hoofd en warmte”

Een kwestie van solidariteit, noemde Kampman dat in het raadsdebat. “Als je kunt terugbetalen, kunnen we dat geld weer inzetten voor mensen die het op dat moment hard nodig hebben.”

Alle Enschedeërs kunnen een beroep doen op het noodfonds, ongeacht hun inkomen of leef- en woonsituatie. Neem voor meer informatie contact op het de Stadsbank, die uitkeringen uit het noodfonds regelt. De Stadsbank is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9 en 16 uur: 088-766 36 66.

Op de gemeentelijke website zijn al die inkomensondersteunende maatregelen te vinden. De pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuw informatie, bijvoorbeeld over maatregelen die het Rijk neemt of wil gaan nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.