Verkeer
Stuur appje
Zoek

Foutje! Enschede stuurt inruilactie voor witgoed naar te weinig mensen, veel minima grijpen mis

Pixabay wasmachine witgoed witgoedregeling
Beeld: Pixabay

Een gemeentelijke brief met een tegoedbon voor een nieuwe koelkast of wasmachine is slechts bij een beperkte groep Enschedeërs terecht gekomen. Daardoor heeft niet de gehele doelgroep van minimagezinnen gebruik kunnen maken van de kortingsregeling, laat het college weten. Extra zuur is dat de fout niet te herstellen is: alle duizend beschikbare bonnen zijn inmiddels vergeven.

Het had een steuntje in de rug moeten zijn voor mensen met een kleine portemonnee. Via de zogeheten witgoedregeling zouden zij hun minstens tien jaar oude koelkast, wasmachine of droger kunnen inruilen voor een nieuw exemplaar. Door gebruik te maken van een door de gemeente beschikbaar gestelde tegoedbon, zouden ze daarbij 500 euro korting kunnen krijgen. De gedachte achter de actie is het bestrijden van energiearmoede, omdat op deze wijze energieslurpende huishoudelijke apparatuur de deur wordt gewezen.

Foutje bij versturen

Om voor de tegoedbon in aanmerking te komen moet het gezin vallen in de doelgroep die vanwege de financiële situatie kwijtschelding van gemeentelijke belastingen krijgt. Als leidraad hanteert de gemeente het afgelopen jaar, de periode tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023. Zodoende is er naar 3.500 adressen een brief gestuurd met daarin de instructies voor het ontvangen een tegoedbon.

“Hierdoor heeft een groot deel van de doelgroep van de regeling niet de kans gehad te reageren. Dit betreuren wij en had niet mogen gebeuren”

De afgelopen week kwamen er bij 1Twente signalen binnen dat niet iedereen die tot de doelgroep behoort van de inruilactie op de hoogte is gesteld. Uit navraag bij de gemeente Enschede blijkt dat dit klopt en dat het niet om een kleine fout gaat. "Enkel de inwoners die vorig jaar voor het eerst kwijtschelding ontvingen hebben een brief gekregen", aldus een woordvoerder.

8.500 huishoudens

De duizend beschikbare tegoedbonnen zijn door de mensen die de brief wél hebben gekregen aangevraagd en dus vergeven. "Hierdoor heeft een groot deel van de doelgroep van de regeling niet de kans gehad te reageren. Dit betreuren wij en had niet mogen gebeuren", laat het college via de woordvoerder weten. Ook de gemeenteraad is inmiddels op de hoogte gesteld.

Pixabay wasmachine witgoed witgoedregeling
Lees ook
Tijdelijke regeling voor Enschedese minima die van energieslurpende koelkast of wasmachine af willen

Volgens de gemeente is het niet exact vast te stellen hoeveel huishoudens de actie zijn misgelopen. Op basis van de jaarcijfers van de gemeente (2,4 miljoen aan kwijtschelding rioolheffing delen door gemiddeld 281 euro) moet de totale doelgroep ongeveer 8.500 huishoudens omvatten. Dat zou betekenen dat duizenden mensen de brief over de inruilactie niet hebben ontvangen.

Actie krijg vervolg

Omdat het om een eenmalige actie gaat en alle beschikbare tegoedbonnen zijn vergeven, is het volgens de gemeente op dit moment niet mogelijk om de fout te herstellen. 'Ook volgend jaar is er een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan de bestrijding van energiearmoede', schrijft het college aan de gemeenteraad. 'We willen daarom graag een vervolg geven aan deze regeling. Begin volgend jaar onderzoekt het college in welke vorm dat het beste kan.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.